VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber, skolyoz tedavisi hakkında bilgilendiriyor.
Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber, "Skolyoz, ergenlik döneminden önce büyüme çağında ve ergenlikle beraber omurganın eğilmesi olarak tanımlanır. Primer (doğuştan) ve sekonder (akiz) nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi omurga kaynaklı hastalıklardan ya da omurga dışı organlardan da kaynaklanabilir. En sık görülen büyüme (ergenlik) ile ortaya çıkan idiopatik skolyozdur. Hafif eğriliklerde ilk etapta ağrı şikâyeti çok belirgin değildir" şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber ne gibi belirtiler olduğunda skolyozdan şüphelenilmesi gerektiğini sıraladı;
- "Karşıdan bakıldığında her iki omuzun ve meme uçlarının aynı hizada ve eşit olmaması, (birinin yukarıda ve daha büyük diğerinin ise aşağıda ve daha küçük görünmesi)
- Göğüs kemiğinde kunduracı göğsü olarak tabir edilen içe çöküklük olması,
- Karşıdan bakıldığında kaburga hatlarının ve vücudun yan oyuntularının eşit olmaması,
- Arkadan bakıldığında omurganın simetrik olarak aşağıya inmemesi,
- Kürek kemiklerinden birinin yukarıda ve daha silik diğerinin ise daha aşağıda ve daha çıkık görünmesi,
- Yine arkadan bakıldığında kalçaların asimetrik görünümüne bağlı oluşabilecek bacak boyu farklılıkları."
Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber, "Skolyoz tedavisinde yaşına göre;(ergenlik veya ileri yaş omurga dejeneratif skolyoz)eğriliğin derecesine göre herhangi bir organa bası yağıp yapmamasına göre bir yöntem izlenir. İleri evrelerde cerrahi gerekebilir. Diğer evrelerde ise; 3 boyutlu omurga skolyoz rehabilitasyonu, uygun egzersizler, postur, pozisyonlama tedavileri ayrıca tüm omurganın (omuzdan kalçalara kadar) rahatsızlığı olarak düşündüğümüz için ligamanları normal uzunluğuna getirmeyi amaçlayan enjeksiyon tedavileri (örneğin; Proloterapi Enjeksiyonu gibi) çok etkili olabilir."