Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2017 yılında Gürcistan'dan Türkiye'ye giren ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelenin milli seferberlik olduğunu söyledi.
Dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar veren ve istilacı bir tür olan kahverengi kokarca, Türkiye'de ilk defa, 2017 yılında Gürcistan'dan giriş yapmış, 2019 yılında Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve İstanbul'da görüldü. Tüm istilacı türlerde olduğu gibi kahverengi kokarcanın da hızlı üreme ve popülâsyonunu artırma, farklı iklim koşullarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu, (sıcaklık, nem gibi), yüksek uçma yeteneği (yaklaşık 100 km), doğal düşmanlarının olmayışı ve ticari yolla (nakliye) kolaylıkla yayılması gibi özelliklerinden dolayı mücadelesi çok güç ve zahmetli.
Samsun'da da ilk defa 2019 yılında Terme İlçesi'nde varlığı saptanan zararlının, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan eylem planı çerçevesinde; günümüze kadar yapılan surveyler ve arazi gözlemleri ile zararlı popülasyonun, ekonomik zarar eşiğinin altında olduğu gözlemlendi. 2023 yılı Temmuz ayı sonuna kadar yapılan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararlı görülmekle beraber ekonomik zarar eşiğine ulaşmadığı anlaşıldı. Ancak Ağustosun ilk haftasından itibaren Çarşamba ve Terme ilçelerinde bazı lokasyonlarda (Çarşamba-Karaağaç, Arımköseli, Mahmutlu; Terme-Sarayköy) ardından Tekkeköy (Kirazlık), İlkadım (Merkez Kadifekale, Canik (Devgeriş), Salıpazarı (Kalfalı) ilçelerinde zararlı popülasyonunda artış gözlemlendi. Eylül ayında da zararlı popülasyon artışı devam etti ve kışlamak maksadıyla ev, ahır, kümes, seren gibi kapalı mekanlara yöneldi.
'Bu bir milli seferberliktir'
Kahverengi kokarca popülasyonundaki artış ve verdiği zarar göz önüne alınarak Samsun'da Acil Eylem Planı Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İbrahim Sağlam, 'İncelemelerimizi yapıp gerek biyolojik gerekse kimyasal mücadelemizi yapacağız. Biyolojik mücadele ile inşallah bunun önüne geçeriz. Tabi kış döneminde köylerimiz dışındaki yerlerde de konakçılık yapan bir zararlı, o yüzden buralarda da tedbirler almamız gerekiyor. Kahverengi kokarca sebzeye de meyveye de zarar veriyor. Bununla dünyada nasıl mücadele ediliyorsa biz de öyle mücadele edeceğiz. Cezbedici tuzaklar dağıtıyoruz, bunlardan bir tanesi 150 ? 200 adet böceği yok ediyor. Bunlardan bin adet koysak 250 bin tanesini etkisiz hale getirmiş oluyoruz. Biz tedbirimizi alacağız elbette ama bu sadece bizim görevimiz değil. Özellikle fındık tarımı yapılan 13 ilçemizde bu mücadeleyi hep birlikte yapmamız gerekiyor. Bu bir milli seferberliktir. Bu zararlıyı ilimizde istemiyoruz. Başta biz olmak üzere tüm kamunun da katkısıyla hazırlayacağımız plan çerçevesinde inşallah bu zararlıdan kurtulacağız' dedi.
Toplantı, konu ile ilgili yapılan sunum ve konuşmaların ardından katılımcıların yapılabilecekler üzerine fikir teatisi ile son buldu.