SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü bahçesindeki asırlık ağaçların kurutulması olayına tepki gösterdi. Özdağ, yetkilere seslenerek, 'Buna sebep olanlar hakkında ne yaptınız?' diye sordu.
Kent içinde yaşanabilir yeşil alanların ve buna bağlı olarak ağaçlık alanların sayısının her geçen yıl giderek azaldığını ve bunun geriye dönüşü olmayan büyük zararlarının olacağına dikkati çeken Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü koruması altındaki 10'larca ağacın kurutulması olayına tepki gösterdi.
Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'nün kurulduğu ilk günden beri, onunla yaşıt olan 10'larca ağacın yok edilmesine hiçbir gerekçenin gösterilemeyeceğini ve bunun büyük bir sorumsuzluk örneği olduğunu belirtti.
Göz göre göre ölüme terk ettiler!
Veterinerlik Enstitülerinin Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kurulan ve kırsal yaşamla iç içi olan en değerli meslek grubundan birisi olduğuna değinen Mehmet Özdağ, "Bu nedenle eğitimle, araştırma ile iştigal eden ve bu mesleğin temelini ören, kırsal yaşamla içi içe olan meslek mensubu yetiştiren bir eğitim kurumunun kendi bahçesindeki, neredeyse bir koruluk diyebileceğimiz miktardaki kendi ukdesindeki sahip çıkması gereken 10'larca ağacı göz göre göre ölüme terk etmesi ve öte yandan, bu ağaçlardan hukuken idari olarak sorumlu olan Orman İşletme Müdürlüğü'nün Samsunsonhaber'de konu kamuoyuna duyurulana kadar müdahil olmaması büyük bir sorun yaratmıştır. Akbelen'den sonra kamu oyunun vicdanı bu konuda yeterince kanadıktan sonra, Samsunsonheber'in duyurdğu olay Orman İşletme'nin vicdanını harekete zorlamıştır. Biz de SAMÇEP olarak kendi bileşenlerimizle bu konuda gerekli girişimlerde bulunduk. Bunun sonucunda nihayet görevliler o sahada, toprak yığını içerisinde ölüme terkedilmiş ağaçları, yerinde görüp tespit ettiler" diye konuştu.
Ortada büyük bir sorumsuzluk örneği olduğuna işaret eden Mehmet Özdağ, "Şimdi sorulacak soru şudur; bu ağaçların göz göre göre, kendilerine teslim edilmiş ağaçları koruyamayan Enstitü Yönetimi için, bu işlemi yapan kamu görevlileri için, ne yapıldığı sorusudur. Uyarı, ceza, kınama vs. hangi tür işlemi yaptınız?" şeklinde konuştu.
Yaşam alanı içende yok edilen yeşil alanların telafisi yok!
Kentlerin yaşam alanlarındaki ağaçların çok değerli olduğunu vurgulayan Özdağ, "Sonuçta bizi asıl ilgilendiren konu, kent içerisindeki, en değerli alanlardaki, sayıları artık bir elin parmağını geçmeyen ağaçların birer birer yok edilmesi ve sonrasında sanki onun yerine telafisiymiş gibi, mücavir alan dışında 'biz bir tane kuruttuk ama 10 tane dikiyoruz' gibi sadece ağaçların matematiği varmış gibi, ağaç sayısını kendi içinde toplama çıkarma işlemi gibi basit gören bir anlayış bizim toplum vicdanında mahkum ettiğimiz anlayıştır. Biz bu anlayışı kınıyoruz" ifadelerini kullandı.