Döviz girdisini artırıcı ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkısı büyük olan ancak, arda arda gelen olumsuz gelişmelerden etkilenen turizm sektörü pandemi, deprem ve son gelen tarihi zamlardan sonra toparlanabilecek mi? Uzmanlar, iç turizmdeki daralmaya dikkat çekiyor!
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Karadeniz Turizm İşletmeciler Derneği KATİD Genel Başkanı Murat Toktaş, ekonomik kriz nedeniyle iç turizmin olumsuz etkilendiğini bazı noktalarda otel konaklamalarının zayıfladığını ve maliyetler nedeniyle artan fiyatların dış turizmde 'Türkiye pahalı' söylemlerine neden olduğunu açıkladı. Toktaş, insanların seyahat etmekten vazgeçtiklerine dikkati çekti.
Gerek özel sektörlerin ve gerekse devletlerin çok büyük yatırımlar yaptığı turizm sektöründe, pandemi, deprem ve kriz derken iç ve dış turizmde dengeler alt üst oldu. Bir türlü toparlanacak fırsat bulamayan turizm sektöründe, son yapılan vergi zamları ve akaryakıt zamlarının yarattığı ekonomik tablo özellikle iç turizmi olumsuz yönde etkilendi. Yaşanan tablo bazı noktalarda otel konaklamalarını durma noktasına getirirken, maliyetler nedeniyle artan fiyatlara bağlı olarak dış turizm açısından ise 'Türkiye pahalı' söylemlerine neden olmaya başladı.
"Turizmin toparlanma sürecine ihtiyacı var!"
Türkiye'de özellikle 1980'li yıllardan sonra önemli ve büyük bir gelişme gösteren turizm endüstrisinin, ekonominin sıkıştığı ve döviz ihtiyacının olduğu dönemlerde döviz girdisi sağlayarak ihracat-ithalat açıklarının giderilmesinde ve istihdam olanaklarının arttırılmasında son derece etkili olduğunu hatırlatan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Karadeniz Turizm İşletmeciler Derneği KATİD Genel Başkanı Murat Toktaş, "Altmışlı yıllardan beri uluslararası turizm pek çok ülke tarafından modernleşme stratejileri ve ekonomik kalkınmanın önemli bir unsuru olarak teşvik edildi. Turizm, küresel ekonomin en hızlı ve en büyük gelişme gösteren sektörlerinden birisi olduğundan hükümetler çoğu zaman turizmi ekonomik kalkınma için bir güç olarak kullandı. Ancak, son yıllarda birçok nedene bağlı olarak ülkemizde, turizm sektörü toparlanmadı" dedi.
"Herkesi ekonomik olarak etkiledi!"
İç ve dış turizmin farklı dinamiklere sahip olduğunu ve bu nedenle yaşanan ekonomik olumsuzluklardan farklı şekillerde etkilendiklerini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Karadeniz Turizm İşletmeciler Derneği KATİD Genel Başkanı Murat Toktaş, "Yerli turizmde ekonomi son derce önemli. İç turizm Türkiye'de pandemi ve depremle birlikte oldukça sıkıntılı bir sürece girdi. Pandeminin ardından deprem psikolojik olarak iç turizmi oldukça etkiledi. Dolayısıyla iç piyasada depremin ülkemize 105 milyar dolarlık bir maliyeti ortaya çıktı. Bu maliyetin üzerinden ülke olarak nasıl kalkacağımız ve kalkınmaya devam edeceğimizin yöntemlerini bulmamız gerekiyor. Pandemiden yeni çıkmışken, çok büyük bir ekonomiye sahip değilken, bunun üzerine depremle önemli bir hasar aldık ve bunun etkileri doğal olarak bu hepimize yansıdı. Dolayısıyla depremin yarattığı büyük yıkımın altından kalmak için vergilere yapılan zamlar, akaryakıt fiyatlarındaki artışları ile birlikte ekonomik olarak sıkıntıya girdik. Bu da insanların her türlü eylemini yeniden planlaması gereken yeni yeni şartlar ortaya koydu" diye konuştu.
Otel konaklamaları zayıfladı!
Ekonomik nedenlere bağlı olarak vatandaşların evlerinde kalmayı tercih ettiğini dile getiren Murat Toktaş, "Elbette bu durum iç turizmi olumsuz şekilde etkiledi, bazı bölgelerde oteller boş kaldı. Uçaklarla gelen yerli ve yabancı turistlerin otellerin dışında konaklama olanaklarından faydalanmaları nedeniyle otellerin turizmde müşteri bulma olanaklarının zayıfladığı görüldü. İnsanlar artık günü birlik evleri ve akraba ve yakınlarını tercih ediyorlar. Öte yandan merdiven altı diye tabir edilen sistemler de bu sektörde yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Bu da bir nebze oteller açısından olumsuz etkilere neden oldu" ifadelerini kullandı.
İnsanlar seyahat etmekten vazgeçiyor, iç turizmde daralma yaşanıyor!
Yaşanan son ekonomik gelişmelerin her şeyden önce alım gücüne etkisi nedeniyle insanların yaşam koşullarını değiştirdiği ve dönüştürdüğünü belirten Murat Toktaş, "Önemli bir ihtiyaç olmasına rağmen insanlar dinlenme ve seyahat etmeyi ihtiyacını ekonomiye bağlı olarak acil olmayan ihtiyaçlar sınıfında görmeye başladılar. Doğal olarak bu elektriğinden, kirasından, suyundan, mutfağından, okul masraflarından acil olmadığı için de, insanlar seyahati kısmaya başladılar. Tatil, akraba veya cenaze seyahati olsun insanlar bütün bu seyahatlerini kısmaya başladılar. Seyahat azaldığı zaman da, bu durum konaklama tesislerini ve o şehirlerdeki yiyecek ve içecek sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Dolayısıyla biz önce pandemi, daha sonra deprem ve ardından gelen son zamanlardan sonra iç turizmde önemli bir daralmanın olduğunu hissetmeye başladık" diye konuştu.
Yabancı turist "Türkiye pahalı" demeye başladı!
Dövizin içeride baskılanıyor olması ve maliyetlerin çok fazla artmasından dolayı, dolar bazında da işletmelerin zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Murat Toktaş, "Böyle olunca tabi, işletmeler yüzde 40 oranlarına kadar zam yapmak durumunda kaldılar. Bu nedenle özellikle bu yıl yabancı turistlerin gözüyle Türkiye pahalı denmeye başlandı. Fiyatların hızlı bir şekilde artmasından dolayı böyle bir durum ile karşı karşıya geldik. Ancak, bunun öncesinde biz yurtdışından ülkemizi tercih eden turistler açısından oldukça uygun bir ülkeydik. Bu son durum ile esasen bir dengeyi de yakalamış oluyoruz. Aslında olması gereken bir seviyeye ulaşmış olduk diyebiliriz. Birden bire pahalı gelebilir ancak, biz rakiplerimize göre fiziki şartları dahil her durumda çok iyi durumda olan bir pazara sahip olmamıza rağmen daha uygun fiyatlarla hizmet sunuyorduk. Birkaç yıl dişimizi sıkarsak bu ülkemiz için olumlu olacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER -SAMSUNSONHABER