Samsunsonhaber'in konuğu sosyal güvenlik uzmanı Hakan Alkan, Yusuf Demircioğlu'nun sorularını yanıtladı. Alkan, maaşları henüz bağlanmayan EYT'lilerin durumu ve sağlık güvencelerinin olup olmadığı konuları hakkında açıklamalarda bulundu.
Emekliliğe başvurmadan önce hizmet birleştirme işleminin yapılması gerekiyor!
Emekliliğe başvurmadan önce farklı kurumlarda çalışan kişilerin hizmet birleştirmeleri yapmaları gerektiğini ve bu durumun emekli olma hızını yakından ilgilendirdiğini belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Hakan Alkan, "Farklı illerde çalışması olan kişilerle, farklı sosyal güvenlik sandıklarına tabi olan kişilerin hizmet birleştirme işlemleri sistem üzerinden de yapılsa uzun sürmektedir. Örneğin Ankara, İstanbul ve Samsun'da çalışmış olan ya da Emekli Sandığında, Esnaflıktan, Çiftçilikten sigortalılık durumu olan kişilerin emeklilikten önce hizmet birleştirme işlemleri yapmamaları nedeniyle, emeklilik işlemleri de uzun sürmektedir. Yaklaşık 2 yıllık sürede olması gereken emeklilik başvurusunun, bir içinde sıkışması nedeniyle de böyle bir yoğunluk yaşanıyor. Ama yine de sistem üzerinden otomasyona tabi olması nedeniyle işlemlerin beklenenden daha erken zamanda sonuçlandığı işlemler de mevcut. Emekliliği gelen kişilerin emeklilikten 6 ay ya da 1 yıl önce hizmet birleştirme işlemi yapması iyi olacaktır. Böyle bir durumda hizmet birleştirmesi yapılmış bir dosya başvurudan 15-20 gün sonra maaşa bağlanmaktadır" dedi.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Hakan Alkan, emekliliğe başvuruda bulunan ve sağlık sigortasından yararlanamayan EYT'lilerin yaşadığı sorunlarla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi;
"Eşinden, çocuğundan sağlık yardımı alan kişiler olduğu gibi, daha önceden yeşil kartlı olup ta, yaşını bekleyen kişiler de var. Yani bu kapsam içine girmiş olan çok fazla kişi var. Sizin bahsettiğiniz kişiler, emeklilik için işten ayrılıp ta sonrasında, çalışmayan kişilerdir. Bu kişiler için, işten ayrılmadan önceki bir yıl içinde toplam 90 gün primi varsa, bu kişiler 90+10 gün olarak kanunda 100 gün, sağlık yardımı alabiliyorlar. Bu 100 günün sonunda, eğer ki kişinin eşinden veya çocuğundan dolayı herhangi bir sosyal güvencesi yoksa, sağlık yardımı alamıyorsa veya daha öncesinden kendisine ait bir yeşil kart başvurusu yoksa, SGK bu durumdaki kişi otomatik olarak genel sağlık sigortalı statüsüne alır. Genel sağlık sigortasında da şöyle bir avantaj var. İki prim yatmadığı anda, bu kişiler işten ayrıldıktan sonraki 100 gün sonrasında iki prim örneğin, 3. ayda dilekçe vermiş bir kişi üzerinden örneklendirecek olursak, 99 gün yaklaşık Temmuz ayına tekabül eder. Temmuz ve Ağustos primleri de, Eylül ayının sonuna kadar yatırma hakkı var. Dolayısıyla bu kişilerin önemli bir kısmının bu süre zarfında eriyeceğini düşünüyorum. Herhangi bir sorun yaşamayacaklarını düşünüyorum.