Kırmızı et fiyatları daha ne kadar artacak?

Kırmızı et fiyatları daha ne kadar artacak?

Kırmızı et fiyatlarındaki artış karar kara düşündürürken, Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, son iki ayda kırmızı etin fiyatını yüzde 100 oranında artıracak bir maliyet farkının olmadığını söyledi. Şen, 'Maliyetler stabilken bu derece artış iyi olmadı' dedi.

Son iki ayda yüzde 100 oranında artan et fiyatlarının akıbetinin ne olacağının bilinmediği, daha da önemli olan tehlikenin ise zaten dar gelirli olduğu için birçok imkandan yoksun olarak yaşamak durumunda kalan kesimlerin bu önemli besin değerini tüketmekten giderek daha da uzaklaştığı belirtiliyor.

"Ramazan ayında artış beklemiyorum?"

Kırmızı ette neler oluyor? Fiyatlar bu kadar neden artıyor? Ve daha ne kadar sürecek? Ramazanda da artabilir mi? Temel besin öğeleri arasında mutlaka tüketilmesi gereken kırmızı etin fiyatının sürekli artması alım gücü zayıf kişilerin bu besin değerini tüketmesini giderek imkansız hale getirmiş durumda. Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, artan kırmızı et fiyatlarının şu an için nedensiz olduğunu ramazanda da ekstradan bir artış beklemediğini söyledi.

Kırmızı et fiyatları daha ne kadar artacak?

"Her türlü zamda vatandaşın durumu düşünülmeli!"

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, son iki ayda ete gelen zam oranının yüzde 100 olmasını gerektirecek hiçbir nedenin olmadığını söyledi. Yakıt, yem, elektrik ve tüm giderlerin fiyatlarının düşünüldüğünde son iki ayda ete yapılan zammı yüzde 100 oranında artıracak bir nedenin olmadığının ortaya çıkacağını belirten Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Yaklaşık dört-beş aydır en önemli gider malzemesi olan yem fiyatlarında herhangi bir ciddi fiyat artışı olmadı. Ete yapılan zammın hemen depremin peşine gelmesi hiç hoş bir durum olmamıştır. Çeşitli toplumsal olaylarda ve özellikle Pandemi süreci ile birlikte gelişen ekonomik şartlarda süt ineklerinin kesilmiş olması elbette güzel olmadı. Besicilik yapan esnafın desteklenmesi ve hayvan popülasyonundan bağımsız olarak belirtiyorum. Elbette ülkemiz açısından bunlar büyük önem taşıyor. Ancak, halkın sağlığını ve mutfağını etkileyen hür türlü gıda maddesine yönelik zam miktarları vatandaşları düşünerek yapmalıyız. Bu konuda vatandaşın durumu merkez alınmalıdır" dedi.

Sadece deprem felaketinden sonra ete yapılan zam miktarının 50 TL olduğunu belirten Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, ithal edilen kasaplık hayvanlarla bu sorunun çözülemeyeceğini ve geçici bir çözüm olacağını da sözlerine ekledi.

Yüzde 100 arttı

Yeni yıldan bu yana gelen zamlarla birlikte birinci kalite büyükbaş kırmızı et ürünlerinde yaklaşık yüzde 100'lük artış gerçekleşti. Böylelikle güncel etin kilosu ne kadar sorusu önemli ölçüde cevabını bulmuş oldu.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin Şubat ayı verilerine göre, dana karkas kesim fiyatı Ege Bölgesi'nde 164,20, Akdeniz Bölgesi'nde 162,5, Marmara Bölgesi'nde 163,40, İç Anadolu Bölgesi'nde 164,5, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 160, Güneydoğu Anadolu'da 165 ve Karadeniz Bölgesi'nde 167,5 lira olarak gerçekleşti. Ancak sonraki haftalarda bu fiyatlarda artışlar sürdü. Ve Mart ayı ilk haftasında karkas et fiyatları 180 TL'ye kadar yükseldi.