Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı konut finansmanı için 5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren bankalara nakit kaynak aktaracak.
Orta gelirliye yönelik yeni konut kampanyasının finansmanıyla ilgili düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla, ilk üç yılda taksitin hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşan kısmı kadar destek sağlanacak. Cumhurbaşkanı bu oranı ve destek süresini değiştirebilecek.
Konut satış bedelinin yüzde 5'i müteahhit firmadan alınıp kredi veren bankaya aktarılacak. Böylece kredi kullanan kişinin ödediği taksit tutarının azaltılması sağlanacak. 16 Ocak'ta başlayan kampanya kapsamında, 10 günde 8 bin 27 başvuru gerçekleştirildi.
YIL SONUNA KADAR SÜRE VAR
Yasayla, kampanyadan sonra fiyat artışı yaptığı tespit edilenlere verilecek cezalar da belirlendi. Yanlış değerleme yapan firmalara cezalar 10 kat artırılarak uygulanacak. Konut bedelinin en az yüzde 10'u kadar ceza kesilebilecek. Konutu alan da, hatalı değerleme tespit edilirse, kredinin yüzde 5'i kadar ceza ödeyecek. Bu şartlarla 31 Aralık 2023'e kadar konut kredisi verilecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi bir yıl uzatabilecek. Kampanya kapsamında bankalara kaynak da sağlanacak. Bankalara sağlanacak konut finansman tutarı 220 milyar lirayı bulacak.
HANGİ DAİRELERDE GEÇERLİ?
Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin (inşaat firmalarının) mülkiyetinde olan konutlar ile yapımına henüz başlanmamış veya yapımı devam eden konut projelerinden konut edineceklere sunulacak konut finansmanlarına katkı sağlanabilecek. Yeni Konut Finansman Programı kapsamında alınan konutların, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 yıl süreyle satış ve devri yapılamayacak. Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan faydalanacak vatandaşların, yanlış veya yanıltıcı beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, sağlanan katkılar geri alınacak ve kullanılan finansman tutarının yüzde 5'i kadar idari para cezası uygulanacak.