Karadenizli balıkçılar bu yıl hamsiden umutsuz olduklarını konuşuyor. Balıkçılar, küresel iklim hareketleri ve yanlış avlanma yöntemleri nedeniyle, her yıl giderek azalan hamsinin bu yıl Karadeniz'deki palamut miktarındaki olağanüstü verimin de dikkate alındığında, iyi bir sezon beklentilerini düşürdüğünü dile getiriyor.
Hamside verimin düşük olmasının iç ve dış piyasaya yönelik ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Eskiye oranla son yıllarda Karadeniz'deki hamsi popülasyonunda hızlı bir azalma yaşanıyor. Elbette bu birçok nedene bağlanıyor. En çok da küresel iklim hareketleri, kirlilik ve yanlış avlanmanın Karadeniz'deki hamsi varlığını tehlikeye sokuyor" dedi.
Karadeniz'deki hamsi varlığının düşmesinin bölgenin ve Türkiye ekonomisine büyük zararları olacağını belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Hamsi varlığı her yıl biraz daha düşüyor. Geçmiş yıllarla tecrübe ettik ve gördük ki, hamsiye alışkın bir millet olarak bu balığın az olması hem balıkçılıkla geçinen avcıları, hem tem tüketiciyi hem de ülke ekonomisini etkiliyor" diye konuştu
"Balığın yaşama yeteneği kayboluyor"
Özellikle suların ısınması ve küresel iklim değişikliğinin hamsi popülasyonunda büyük etkisi olduğunu vurgulayana Atıf Malkoç, özelikle bu yıl 50 yıldan bu yana görülmemiş bir palamut bolluğunun hamsinin varlığını daha etkilediğini söyledi. Atıf Malkoç, "Sular ısınıyor sardalya ve hamsinin nesli tükeniyor. Isınan su hamsi ile birlikte birçok balığın hayatta kalması üzerindeki baskıyı artırıyor ve uyum sağlama yeteneklerini engelliyor. Küresel ısınma ile birlikte bilinçsiz ve aşırı avlanma nedeniyle Türkiye'de hamsi ile birlikte sardalya ve birçok balık türünde ciddi bir azalma görüyoruz. Özellikle denizlerde avlanan balığın yarısını oluşturan hamsideki durum giderek kritik hale geldi. Birçok nedene bağlı olarak besin yokluğunda olan hamsi, Türkiye sularına inme gücünü giderek yitiriyor" ifadelerini kullandı.
"Ekonomiye büyük katkısı var"
Hamsinin ülke ekonomi ve Karadeniz mutfağındaki yerine değinen Atıf Malkoç, "Bu balığın ülke ekonomisine büyük katkıları oldu. Karadeniz'de değişen ekosistem durumu dikkate alınarak, bu bağın varlığını koruyacak önlemler almalıyız. Hamsi Ukrayna'daki üremesini tamamladıktan sonra iyice beslenerek bizim sularımıza kasım ayı gibi geliyor. Dolayısıyla bizim avcılığımız da kasım ayında başlar ve 15 Nisan'a kadar yoğun bir şekilde sürer. Ancak son yıllarda durum çok değişti. Bölge halkı ile birlikte bütün Türkiye'nin ekonomisine katkısı olan hamsinin ihracatında da büyük azalma olacaktır" şeklinde konuştu.
"Palamuttaki bereketi hamside de bekliyoruz"
Denizin en obur balıklarından birisi olduğunu belirttiği palamudun hamsi varlığını büyük ölçüde tehdit ettiğine de değinen Malkoç, "Palamutlar hamsi ile besleniyor, bu da hamsiyi ülke ekonomisi açısından her yönüyle etkiliyor. Bu nedenle bu yıl hamsi konusunda beklentilerimiz biraz düşük. Palamudun bol olduğu yıllarda hamside sıkıntı olur. Bunun ne kadar gerçekçi olup olmadığını 10 ? 15 gün içerisinde hep birlikte yaşayacağız. Palamuttaki bolluğu hamsi ile yaşamak zor durumdaki balıkçılık açısından son derece önemli. Özellikle mazot ve diğer girdiler belimizi büküyor" ifadelerini kullandı.