Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün: 'Böyle destek olmaz!'

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün: 'Böyle destek olmaz!'

2023 yılı bütçesinden yapılacak olan mazot ve gübre desteğinin ne kadar olacağını merak eden fındık üreticileri, açıklanan miktarı görünce hayal kırıklığı yaşadı.

Fındık üreticisine dekar başına verilen gübre desteğinin 8 liradan 21 liraya çıkarılmasını eleştiren Terme Ziraat odası Başkanı Ferda Ergün, açıklanan rakamların gerçekçi olmadığını ve bu şekilde üretimin ve üreticinin desteklenemeyeceğini söyledi.

"Destek ifadesi doğru olmuyor!"

Çiftçilerin dört gözle beklediği 2022 yılı tarım desteğini büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ve açıklanan bu miktarın destek olarak görülmesi anlayışını kabul etmediklerini söyleyen Terme Ziraat odası Başkanı Ferda Ergün, "Çiftçiye ya da üreticiye destek ifadeleri ile yansıtılan bu desteğin gerçek anlamda yapılmış bir destek olarak görmek mümkün değildir. Günlük hayattaki zamlar ve üretim maliyetlerinde meydana gelen zamlar verilen bu destekle kıyaslandığında komik bir söylem ortaya çıkmaktadır. Gübre inanılmaz şekilde arttığı için birçok ürün kaleminde çitfçi ürününe gübre atamadı. Bu şekilde sezonu gübresiz geçiren çok fazla tarlamız mevcut. Sadece verim gübresinin tonu 16 bin lira. Geçen yıl bir dönüme 100 liralık gübre atılırken şimdi 500-800 liraya düzeyinde. Aradaki fark 400 lira, 700 lira. Bu durumda açıklanan 13 liralık fark çok yanlış ve yetersiz bir hesaplamanın ürünüdür. Örneğin benim 270 dönem fındık bahçem var. 1 ton gübrenin 15-16 bin lira olduğu üzerinden hesaplandığında 270 dönüme 5 bin lira destek vermiş oluyor devletimiz" dedi.

"Ürün bazlı destek verilmeli"

Destek kavramının reel anlamda ortaya atılabilmesi için, üretimi yapılan ürünün bütün süreçlerdeki girdi maliyetlerinin hesaplanması ve buna göre açıklama yapılmasının doğru olacağını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, "Bu nedenle yetkililerin bu açıklamayı ve desteği hangi hesaplarla yaptıklarını merak ediyoruz. Bir ton gübrenin fiyatı yüzde 400 artmışken bunun destek olarak açıklanması şaka gibi. Bir ton gübre 15-16 bin lira. Bunun üzerinden hangi tür bir hesaplanma yapılmıştır anlamakta güçlük çekiyoruz. Çiftçiye ürün bazlı destek verilmeli. Çünkü bu durum üretimi artıracak, üreticinin de daha gerçekçi destek almasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün: 'Böyle destek olmaz!'