Samsunda zamanlama açısından okulların açıldığı ana denk gelen deprem güçlendirme çalışmalarının sürdürüldüğü okulların öğrencilerinin zorunlu olarak başka bir okulda öğrenim görmesi ile ortaya çıkan ikili öğretim durumunun çileye dönüştüğü belirtiliyor.
Derslerin akşam geç saatlerde bitmesi, öğrencinin motivasyonu, eğitim öğretimin kalitesi ve güvenlik açısından sorunlar yarattığı belirtilen zamansız ve plansız deprem güçlendirme çalışmalarının öğrenci ve veliler açısından bir takım sorunlar yarattığını dile getiren Hürriyetçi Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İrfan Ay, "Eğitim öğretimde her zaman öğrenci merkezli düşünmek ve bu doğrultuda plan ve programlar yapmak gerekir. Aksi halde eğitim ve öğretimin bir hedefi ve amacı kalmaz" dedi.
"Çalışmalar birkaç yıl sürebilir"
Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle Avrupa Birliği destekli sürdürülen deprem güçlendirme çalışmalarının olumlu ve sevindirici olduğunu açıklayan Hürriyetçi Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İrfan Ay, ancak zamanlama ve eğitim öğretimin planlaması açısında bazı sorunların yaşandığını söyledi. İrfan Ay, "Okullarımızın depreme karşı güçlendirilmesine yönelik her türlü çalışmayı olumlu olarak karşılarız. Ancak ülkemizin geleceği açısından bir o kadar daha önemli olan eğitim öğretim faaliyetlerine yönelik programların aksamasına neden olacak planların daha iyi yapılması gerekir. Samsun'da sürdürülmekte olan deprem güçlendirme çalışmalarının bazı okullarda bir eğitim öğretiminin tamamını kapsayacak şekilde bazılarının ise gelecek eğitim öğretim döneminin de tamamını kapsayacak şekilde sürmesi eğitim öğretim faaliyetlerini derinden etkileyecek olmakla birlik bu durum öğrenci, öğretmen, veli ve eğitimin kalitesi açısından sorunlar yaratacaktır. Böylece öğrencilerimiz normal olarak kendi okullarında eğitime devam demeyecekler" dedi.
"Güvenlik, maliyet ve pedagojik sorunlar yaratmıştır"
Birbirinden çok uzak olan okulların birleştirilerek ikili eğitime geçildiğini belirten İrfan Ay, "Bu durum güvenlik, maliyet ve pedagojik sorunlar yaratmıştır. Bu haliyle sürdürülen çalışmalar, eğitim öğretimin bütün paydaşları açısından sorunlar ortaya koyuyor. Hep birlikte bu sorunların çözümü için gayret göstermeliyiz. Ders saati süreleri ve ders aralarına yönelik düzenlemeler yapılabilir. Bazı dersler Pandemi dönemindeki gibi uzaktan eğitim yoluyla işlenebilir. Boş kamu daireleri de çözüm odaklı düşünülebilir" diye konuştu.
"Pandeminin ardından iyi olmadı"
Pandemi ile başlayan süreçte öğrenicilerin bir buçuk yıl okuldan uzak kaldıklarını belirten İrfan Ay, "Böylesi bir süreçte öğrenciler normal bir eğitim öğretim ortamında eğitim almadıkları gibi, davranışlarında da değişiklikler meydana geldi. Az da olsa okula uyum sağlama sorunları ortaya çıktı. Şimdi yine kendi okulunda derslerine giremeyen öğrenciler açısından bakıldığında da sorunu daha net görebilir ve çözüm üretebiliriz" şeklinde konuştu.