Birçok ülke için gıda güvencesini sağlaması, istihdam yaratması gibi pek çok sosyo-ekonomik unsuru barındırması nedeniyle, korumacı politikalarla desteklenen ve liberal eğilimlerden en az etkilenen ürünlerden biri olan şekeri katma değere dönüştürecek olan şeker fabrikalarının kapatılmasına tepkiler devam ediyor.
Stratejik öneme sahip bir ürün olan, beslenmenin temel maddesi olmasının yanı sıra, tarımsal üretime katkısı, yan ürünler ve istihdama katkısı nedeniyle tüm dünyada korunan bir ürün olma özelliğine sahip şekerin işlendiği şeker fabrikalarının Cumhuriyet döneminde bu amaçla kurulduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, 11 yıldır atıl durumda olan Çarşamba Şeker Fabrikasının kapatılması ve atıl durumda bırakılması ile başta bölge tarımı olmak üzere Türk tarımına büyük zararlar verdiğini söyledi.
"Şeker Fabrikalarının kapatılması bir AKP operasyonudur"
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, yerli ve millilik hamaseti yapanların bu milletin ne kadar değerli varlığı varsa hepsini yabancı firmalara sattıklarını söyleyerek Çarşamba Şeker Fabrikası üzerinden AKP'ye yüklendi. Yanlış özelleştirme politikalarından şeker fabrikalarının da etkilendiğini belirten Fatih Türkel, "Bu nedenle devletin elinde şeker fabrikası kalmamıştır. Şeker fabrikalarına da fındıkta olduğu gibi bir operasyon çekildi. 2002'den sonra Türkiye'deki şeker piyasası Amerikan Cargill şirketine peşkeş çekilmiştir. Şeker pazarı peşkeş çekilmiştir. Amarika'da sanayide glikoz kullanım kotası yüzde 7 iken, Türkiye'de yüzde 20'dir. Böylece Cargill firmasına pazar açılmıştır. AKP bu tezgahın da taşeronudur. AKP şeker tarımını bitirerek Türk tarımını ve sanayisini Bursa Karacabey'deki Cargill firmasına peşkeş çekmiştir.
"Paha biçilemez bir yatırım çürümeye terkedildi"
11 yıldır atıl durumda bulunan Çarşamba Şeker Fabrikasındaki üretimin durdurulması ile Türk tarımının dışa bağımlı hale getirilmek istendiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, "Devletin sadece buraya değil bunun gibi bir çok yerde büyük yatırımları söz konusu ve buralardaki paha biçilemez yatırımlar çürümeye terkedilmiştir. Bu ciddi bir plansızlık ve öngörüsüzlüktür. Bugün için dünyanın ve ülkemizin şeker ihtiyacı ve şekerin fiyatının geldiği nokta bunu göstermektedir. Sadece kapalı iken bir şeker fabrikasının devlete maliyeti 50 milyon lira" dedi.
"Şeker üretimi ve şeker fabrikaları stratejik öneme sahiptir"
Türkiye'de şeker sanayinin kuruluş amacının yurt içi şeker talebinin yurt içi kaynaklarla sağlanması olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Fatih Türkel, "Dünya şeker üretiminin yaklaşık % 28'i şeker pancarından elde edilmektedir. Türkiye'de şeker, tamamen şeker pancarından üretilmekte ve yıllık yaklaşık 2.5 milyon ton üretimi ile Rusya, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sonra gelmektedir. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi, yıllara göre 350-500 bin hektar arasında değişen ekim alanında şeker pancarı yetiştirmektedir. Türkiye şeker pancarı üretiminde dünyada beşinci, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alarak önemli bir aktör konumundadır. Şeker pancarı Türkiye'nin tarımsal alanda rekabet edebileceği önemli ürünlerden birisidir. Yarattığı katma değer ve istihdam ile Türkiye'nin bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli katkı sunmaktadır. Bu nedenle ülkemizin geleceği açısından bu denli stratejik öneme sahip bir alanda atıl durumda bekletilen fabrikaların varlığı Türk tarımı açısından kabul edilemez. Şeker pancarı, dünyada ve Türkiye'de tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik rol oynamaktadır. Şeker sadece ekonomik bir ürün olmayıp sosyal etkileri olan birçok sektöre girdi ve geniş istihdam olanağı sağlayan bir ürün olması şeker politikalarında; şeker arzının istikrarı, dışa bağımlılığın azaltılması ve gıda güvencesinin sağlanması açısından önem teşkil etmektedir" diye konuştu.
Şeker Fabrikasını açmayacaklar, çünkü yalan söylüyorlar"
AKP'nin şeker fabrikalarını tekrar açma gibi bir derdinin olmadığını ifade eden Fatih Türkel, "Devlet Şeker Fabrikalarının tekrar aktif hale getirilmesi için müdahale etmelidir. Bu fabrikaların bacalarının tütmesi demek bulundukları coğrafyadaki tarımın güçlenmesi demektir. AKP samimi olmadığı için bu Çarşamba Şeker Fabrikası'nı açmayacak. AKP yurtdışındaki işbirlikçileri ile ortak olmuştur. Keşke anlattıkları gibi yerli ve milli olabilselerdi. Yerli ve millilik Türk tarımı ve çiftçisine destek olmaktan geçer" şeklinde konuştu.