Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge sonrası İlkadım Belediyesi harekete geçti.
Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanmasına çekidüzen getiren ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşlarla ilgili bir dizi tedbir ve kararları içeren "Atık Toplayıcıları" konulu Bakanlık Genelgesi yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla yayımlanan 2022/6 sayılı Genelgede, mülki idare amirlerinin uygulamaya yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaları, belediyelerin ise saha uygulamaları ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeleri isteniyor.
"Başvuru dilekçeleri İlkadim.bel.tr adresinde"
"Atık Toplayıcıları" konulu genelgeyle serbest olarak atık toplayıcılığı yapanları "Sıfır Atık Bilgi Sistemi" ile kayıt altına alarak yetki ve çalışma sistemini belirleyecek olan İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü şartlara uygunluk sağlayan atık toplayıcılarının başvurularını kabul edecek.18 yaş ve üzeri İlkadım ilçesinde ikamet eden atık toplayıcılarından ilk başvuruda istenecek belgeler; Dilekçe örneği duyurular kısmından yada ilgili müdürlükten tedarik edilecektir. Kimlik belgesi aslı ile fotokopisi, aracı varsa ruhsatı ve fotokopisi, İkametgah senedi ve iletişim bilgileri ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne başvuracaklardır. İlçe Emniyet Müdürlüğü veya jandarmaya yazılan yazılar sonucunda durumları uygun olanlar ile irtibata geçilerek belediyeye davet edilecektir.
"Kayıt dışı kazancın önüne geçeceğiz"
Sisteme atık toplayıcılarını dahil ederek kayıt dışı atık ambalaj toplamanın önüne geçileceğini dile getiren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,"Türkiye'de sıfır atık sisteminde atık toplayıcıları diye bir olguyla karşı karşıyayız. İlkadım Belediyesi olarak yayımlanan genelge sonrası ilçemizde sokak toplayıcılarını bu sisteme dahil etmek istiyoruz. Artık atık toplayıcıları kayıt dışı çalışmayacak. Belediyeyle işbirliği dahilinde kendileri de adeta belediyenin bir çalışanı gibi atıkları toplayacaklar. Böylece hem atıklar kayıt altına alınmış oluyor hem de kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiş oluyor. Aynı zamanda da kayıt dışı çalışmanın da önüne geçmiş oluyoruz. Bu uygulama ile toplamda 200 sokak toplayıcısını sisteme dahil etmek istiyoruz.