Samsun'da Muhasebe haftası kutlandı

Samsun'da Muhasebe haftası kutlandı

Samsun Mali Müşavirler Odası, 1-7 Mart haftasının Muhasebe Haftası olarak kutlandığını belirtti

Samsun Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü yaptığı açıklamada; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart haftasının Muhasebe Haftası olarak kutlandığını belirtti.

Samsun SMMMO olarak her yıl Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan, ilişkili kurum ziyaretleri ile devam eden haftaya bu yıl da Pandemi koşulları nedeniyle sınırlı tutulan program dahilinde Valilik Makamı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilişkili kurumları ziyaretle devam ettiğini belirtti.

11 Mart 2020 tarihinde başlayan pandemiye rağmen oda faaliyetlerinin aksamadan sürdüğünü belirten Öğütcü, meslektaşlarımız pandemi sürecinde özverili çalışmalarına devam etmektedir. Bu süreçte hayatını kaybeden görev şehidi meslektaşlarımızı rahmetle anıyorum dedi.

Oda Başkanı Dilaver Öğütcü açıklamasında; 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden, Türkiye'de 117 bin 500 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 4 bin 850 Yeminli Mali Müşavirin TÜRMOB çatısı altında hizmet vermekte olduğunu, Samsun odasının ise 984 üye ile bölgenin en büyük odası olduğunu belirtti.

Samsun'da Muhasebe haftası kutlandı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, üreten, canlı ve dinamik bir Türkiye için Kaliteli hizmet sunarak, Ülkemizin ve işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez unsuru olmuştur sözleriyle açıklamasına devam eden Başkan Öğütcü odamız kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur, Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi gereken, beyan ve bildirimlerin, hazırlanması, gönderimi, meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, KGK, BDDK, SPK, EPDK, KOSGEB ve Hazine Müsteşarlığı gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar, Meslektaşlarımızın yaptıkları görevler, ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı sunmaktadır.

Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören meslek mensuplarının ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunmaktadır dedi. Meslek yasasında 32 yıl geride kaldı ancak aşağıda başlıca sıralanan sorunların çözüm beklediğini belirtti.

- Uygulanabilir Mali tatil getirilmelidir

- Kdv oranlarımız düşürülmelidir

- Nispi temsil kaldırılmalı veya düzenlenmelidir

- Kapasite uygulamasına ve Ücret tarifesinde zaman esaslı ücret tarifesine geçilmelidir.

- Tahsilatlarda Kdv-Gelir vergisi çelişkisi ortadan kaldırılmalıdır.

- Ba bs Düzeltmelere ceza kaldırılmalıdır.

- Mevzuat değişiklikleri torba yasalarla yapılmamalıdır.

- Meslektaşlarımıza Arabuluculuk yetkisi verilmelidir.

- Özelgeler meslek mensubuna verilmelidir

- Smmm stajyerleri kayıtsız şartsız teşvik kapsamına alınmalıdır

- Mahsup işlemi tamamlanana kadar e haciz uygulanmamalıdır.

- Belli hizmet süresini tamamlayan meslek mensuplarına yeşil pasaport verilmelidir.

Oda başkanı Dilaver Öğütcü açıklamasını, Gelecek yıl muhasebe haftasını sorunları çözülmüş kutlayabilmek dileklerimle meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için sağlıklı günler diliyorum diyerek tamamladı.