İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, elektrik, doğalgaz, LPG ve öğrenci harçlarına yapılan zamlarla ilişkin TBMM'ne vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesi üzerine partisi adına söz alarak konuştu.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’nin ilk defa 2002 yılı beklentilerinden birini Ekim ayında yakaladığını belirterek “Dolar 19 Ekim sabahı 9.37 seviyesini görerek tarihi rekorlarından birini daha kırdı ve bu sayede hükümet 2022 yılı için 9,27 olan ortalama dolar kuru beklentisini yakaladığı gibi; hatta bu beklentiyi de aşmıştır.” dedi.
Doların durdurulamayan yükselişine karşılık TL’nin an be an değer kaybına değinen İYİ Parti’li Yaşar, Merkez Bankasında yaşanan görevden almaların da doların ivmesinin yukarı yönlü olmasında etkili olduğunu vurgulayarak; mali politikalarda istikrarın önemine vurgu yaptı.
Şahlanan Zamlar ve Hayat Pahalılığı Oldu
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geceden sabaha gelen zamlara değinen İYİ Parti’li Bedri Yaşar konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Şahlanan Zamlar Oldu. Hükümetin, Türkiye ekonomisinin sıçrama yapacağını ve şahlanacağını öne sürdüğü bir dönemde, şahlanan yalnızca döviz kuru olmamış, yapılan yüksek zamlarla hayat pahalılığı olmuştur.
Hükümet tarafından Temmuz ayı başında, Elektriğe yüzde 15, doğalgaza da yüzde 12 zam yapılmıştır. Elektrik, bu yapılan zammın ardından konutlarda yüzde 12, sanayi ve elektrik üretim amaçlı santrallerinin doğalgaz tarifesinde yüzde 20 oranında artmıştır.
Son 1 yılda enerji fiyatlarına 31 kez , doğalgaza 8, benzine 7, motorine 7, LPG'ye 6, elektriğe 3 kez zam yapılmıştır.
Bu yılın ilk 5 ayında 1 milyon 525 bin 14 abonenin elektriği; 674 bin 784 abonenin ise doğalgazı, faturalarını ödeyemediği için kesilmiştir.
Bu zamlarla yetinmeyen hükümet, Öğrenci harçlarına da yüzde 10 oranında zam yapmıştır.
Öğrenci KYK bursları 2002 yılında 45 TL iken; o dönemdeki çeyrek altın fiyatı 32 TL idi; o zamanın bursu ile bir öğrenci 1.4 adet çeyrek altın alabiliyordu. Bugün ise KYK bursu 650 TL ve çeyrek altın ise 877 TL. Bununla ise bir çeyrek altın almak mümkün değildir.
Özellikle Anadolu'da, köylerde en yoğun kullanılan piknik tüpünün, 12 kilogramlık fiyatı 2002'de sadece 15 TL iken bugünkü fiyatı 142 liradır.
Benzin fiyatları ise bir yıl öncesine göre yüzde 18 oranında artış gösterirken, motorin yüzde 33 oranında artmıştır. Özetle iğneden ipliğe her şey zamlanmıştır.”
Faturalar Vergi Tahsilat Makbuzuna Döndü
Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki vergilere de değinen İYİ Parti’li Yaşar, faturalardan alınan TRT payı, tüketim vergisi, KDV matrahı, dağıtım bedeli, Enerji fonu, KDV bedeli nedeniyle faturaların vergi tahsilat makbuzuna döndüğünü belirtti.