DEVA Partisi Alaçam İlçe Başkanı Serkan Dağlı, Alaçam'ın ilçe oluşunun 77. Yıldönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.
DEVA Partisi Alaçam İlçe Başkanı Serkan Dağlı, mesajında şu ifadelere yer verdi;
"Osmanlı'dan beri bir Türk kasabası olan Alaçam, 1 Eylül 1944 tarihinde Samsun'un 8. ilçesi oldu. Alaçamlı hemşehrilerimizle birlikte ilçemiz Alaçam'ın ilçe oluşunun 77. yılını kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz.
Yeşili, mavisi, eşsiz bucaksız ormanları, yaylası, tabiat güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle Alaçam; Allah’ın tüm güzelliklerini bahşettiği, Samsun'un önemli ilçeleri arasında yer almaktadır.
Geleceği parlak olan bu ilçeyi, tüm değerleriyle birlikte daha çok geliştirmek ve kalkındırmak için var gücümüzle çalışacağız.
Alaçam'ın ilçe oluşunun 77. yılını kutluyor, Alaçam'ın ilçe olmasında tüm emeği geçenleri minnet, şükran ve rahmetle anıyorum."
ALAÇAM TARİHÇESİ
İlçe çok eski bir tarihe sahiptir. M.Ö. ki devirlerde Frigyalılar, Kimmiler, Mısırlılar, Lidyalılar ve Persler Alaçam'da hüküm sürmüşlerdir.
M.Ö. 5. Asırda Orta Asya'dan gelen Miletliler oraya Zelikus adını vermişler. Miletlilerden sonra Bizansın eline geçen Zelikus daha sonra Danişmentlilerce zaptedilerek Tralköy adını almıştır. Selçuklular döneminde Tralköy adı Uluköy olarak değiştirilmiş, 1385'de İlhanlılar döneminde ise ilçe Alaçam adını almıştır.
Alaçam adının; kasabanın ortasında geçen Uluçay'ın kenarındaki Uluçam denilen büyük çam ağaçlarından geldiği ifade edilmektedir.
Alaçam Anadolu Beylikleri döneminde Eratna beyliğinin devamı olan Kadı Burhanettin tarafından ele geçirilmiş, ardından Candaroğulları ve İsfendiyaroğullarının hakimiyetine girmiştir.(1390)
1398'de ise Osmanlı egemenliğine giren Alaçam, Anadolu Türk Birliğinin bozulmasıyla 1402'de tekrar Candaroğullarının eline geçmiştir.
Çelebi Mehmet'in Canik bölgesinin ele geçirmesiyle Alaçam Osmanlı'nın olmuş ve bu hakimiyet II. Murat döneminde sağlamlaşmıştır.
Osmanlı'dan beri bir Türk kasabası olan Alaçam 1 Eylül 1944 tarihinde Samsun'un 8. İlçesi olmuştur.