BULGARİSTAN'DAKİ SİYASİ GELİŞMELER TÜRK SEÇMENLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

BULGARİSTAN'DAKİ SİYASİ GELİŞMELER TÜRK SEÇMENLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Komşuda 4 Nisanda Yapılan Seçim Sonrası Hükümet kurulamıyor. Türk seçmenlerin gözü yeni seçim kanununda.

Bulgaristan’da, 4 Nisan 2021’de yapılan seçimler sonrası oluşan siyasi tablo siyasi krizi beraberinde getirdi. Katılım oranının %49,1’de kaldığı seçimler sonrası siyasi partilerin hiçbirisinin çoğunluğu sağlayamaması ve koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması erken seçimi zorunlu hale getirdi.


Daha önce hükümet kurma görevini iade eden ilk iki sıradaki siyasi partilerin ardından Cumhurbaşkanı Radev tarafından görevlendirilen üçüncü parti BSP’nin de Paskalya tatilinin ardından görevi iade etti.


Bu durumda temmuz ayında erken seçime gidilmesinin zorunlu hale geleceği konuşulurken bir yandan da Meclisten geçen yeni seçim kanununun etkileri tartışılıyor.


Yeni kanun, ülke içinde çeşitli eleştirilere yol açmış olsa da özellikle yurt dışında oy kullanacak seçmenlere eskiye göre kolaylıklar getirdiği için memnuniyetle karşılandı.
Çifte vatandaşların yaşadıkları mağduriyetler konusunu geçtiğimiz aylarda bizzat Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüşerek dile getiren Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başkanı Sabri Mutlu, “Yapılan değişiklikler, ihtiyatlı bir iyimserliğe yol açtı.” biçiminde durumu özetledi.


Konu hakkında bir açıklama yapan Mutlu, “Türkiye’de yaşayan ve çifte vatandaşlık hakları bulunan Bulgaristan Türkleri, özellikle sandık sayısının azlığı nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerin yeni kanunla büyük ölçüde giderileceğini umuyoruz” dedi.


Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak seçim kanunu konusunda kendileriyle istişare eden ve konuyu takip eden başta Sayın Radev ve diğer siyasetçilere teşekkür ettiklerini ifade eden Başkan Mutlu, “Bu değişiklikler, yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının demokratik haklarını kullanma konusunda ileri bir adım niteliği taşıyor. Lakin konuya ilişkin Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulları tarafından çıkartılacak yönetmelikleri dikkatle takip etmek lazım.” biçiminde devam eden Başkan Mutlu, “Yasa metni içindeki küçük ayrıntılara sığınarak yasanın ruhunu zedeleyebilecek kelime oyunları yapılmasından endişe duyuyoruz. Rumeli Balkan Türkleri camiasına hizmet eden sivil toplum örgütlerimizin de yaptıkları açıklamalarda bu ihtiyatı elden bırakmamaları gerekir.” uyarısında bulundu.


Cumhurbaşkanı görevi meclisteki diğer partilere vermeyebileceğini söyleyen Sabri Mutlu, Anayasa gereği ülkeyi erken seçime götürmek üzere geçici hükümet kurulacağını, muhtemelen temmuz ayı içinde erken seçimler gerçekleştirilebileceği değerlendirmesini yaptı.


“Yeni parlamentonun performansı bizleri memnun etti, çok kısa sürede önemli kararlar alındı ve en önemlisi de yüksek seçim kurulunun üye sayısını ve yapısında değişiklik yaptı. Bu kanun gereği yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları için uygulanan 35 sandık sınırlamasını kaldırdı ve sandık açılabilmesi için 60 olan dilekçe şartını 40 çekti. Bunlar bizleri memnun etti ancak burada da ihtiyatı elden bırakmamak gerekir.” diyen BRTK Başkanı, Cumhurbaşkanı Radev ile görüşmede talep edilen posta yolu ile oy kullanma, yurtdışında kullanılan oyların ayrı seçim bölgesinde toplanmaları, çifte vatandaşların seçilme hakkı gibi konuların kabul görmediğinin de altını çizdi.


240 kişilik Bulgaristan Parlamentosunda, Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin 75, popüler şovmen Slavi Trifonov’ın Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin de 51 sandalyesi bulunuyor.


Parlamentoda, Komünist kökenli Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 43, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi de 30 milletvekili ile temsil ediliyor. Diğer üyelikler ise Başbakan Borisov’a karşı protesto hareketlerine öncülük yapan sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) partisi 27 ve sol görüşlü İSMV oluşumu arasında paylaşılmış bulunuyor.