VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erdem önemli açıklamalarda bulundu.
Kolonoskopinin kolon kanserinde teşhis için altın standart olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erdem, “Kolonoskopide görülen polipler alınarak teşhis için patolojiye gönderilir. Polipler iyi huylu tümörler olup bazı polipler tedavi edilmezse kansere dönüşebilir” uyarısında bulundu.
Kolon Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle bilgilendirmede bulunanVM Medical Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erdem,kolon kanserinin bağırsaktan köken alan bir kanser olup sindirim sisteminin en sık görülen kanseri olduğunu söyledi.
Eskiden 50 yaş üzerinde görülen bir hastalık olan kolon kanserinin son 1-2 yıldır genç yaşlarda da görülme sıklığının arttığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erdem, “Genetik faktörler, çevresel koşullar ve sindirim sisteminin iltihabi hastalıkları en sık 3 etken olup birçok neden kolon kanserine yol açabilir. Hayvani yağ ve kırmızı etin fazla tüketimi, düşük lifli diyet, sebze ve meyvenin az tüketilmesi kolon kanseri riskini artırır. Daha az oranda da genetik faktörler, özellikle de kalıtsal polipler kolon kanserine yolaçar. Kolonda poliplerin görülmesi aile taramasını da önemli hale getirir” şeklinde konuştu.
Polipler tedavi edilmezse kansere dönüşebilir
Kolon kanserinde sık şikâyetlerin arasında halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, karın ağrısı, makatta yanma-ağrı, makattan kan gelmesi, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik (ishal-kabız atakları), dışkılamada rahatlayamamanın geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Erdem, “Hasta bir süre kan kaybına bağlı demir eksikliği ile gelebileceği gibi ani bağırsak tıkanıklığı ile de başvurabilir. Kolonoskopi teşhis için altın standarttır. Kolonoskopide görülen polipler alınarak teşhis için patolojiye gönderilir. Polipler iyi huylu tümörler olup bazı polipler tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. Bir yandan da bağırsağın birçok yerinde polipleri olan hastada mutlaka polipler için aile taraması önerilir” açıklamasında bulundu.
Erken teşhis kolon kanserinde hayat kurtarıyor
Kolon kanseri günümüzde tedavisi mümkün bir hastalık olup erken saptandığında tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erdem, “Kolonoskopi ve biyopsi sonrası kanser tespit edildikten sonra hastalık çeşitli filmler çekilmek suretiyle evrelendirilir. Kemoterapi, hedefli tedaviler ve immunoterapiler en belli başlı tedavilerdir. Makata yakın tümörlerde radyoterapi de tedavinin bir parçasıdır. Kolon kanseri ileri evrede saptandığında bile tedavisi mümkün olabilen bir kanser olup yine de en önemli farkındalık, kolon kanserini erken evrede tespit etmektir. Erken teşhis kolon kanserinde de hayat kurtarır” dedi.