Haftanın kitabında sizlere Ahmet Ümit'in Kukla adlı romanını tanıtacağız.
Ahmet Ümit 'inKukla adlı romanı yaklaşık 550 sayfa ve oldukça kalın bir kitap sayılabilir. Normal okumada, bir haftadan önce bitmemesi gereken bir kitap ancak kitabın kendini okutabilen bir yapısının olması ki, Ahmet Ümit romanlarının genel özelliği budur, kendini çabuk okutmasına neden oluyor. Evet, bir edebi şaheser aramıyorsanız bu kendi tarzında, kendi kulvarında iyi bir roman...
Kukla kısmen siyasi bir roman aslında. Ahmet Ümit her ne kadar isim vermiyor olsa da açıkçası biraz Abdullah Çatlı'nın hikayesi üzerinden ilerlemiş. Oluşturduğu iki karakter var, bunlar üvey kardeşler ve birisi gazeteci, biri ise devletin operasyonlarda kullandığı bir kişi, öyle diyelim...
Her ikisi de gençlik dönemlerinde karşı gruplarda yer almış. Birisi devrimci, birisi ülkücü olan iki üvey kardeşin hikayesi üzerinden ilerleyen bir kurgusu var. Tabii biraz Susurluk kazası sonrası ortaya çıkan konular ile ilişkili bir kurgusu olan bir roman. Yani gerçek hikâyelerden beslendiğini söylemek mümkün.
Ahmet Ümit 'in bütün romanlarında olduğu gibi akıcı ve merak duygusunu ön plana çıkaran, sürekli "acaba şu mu, acaba bu mu?" diye insanı yorum yapmaya sevk eden bir romandı. Açıkçası öyle altı çizilecek çok fazla satır yoktu, çok kuvvetli bir edebiyat endişesi taşımadığı açık. Olay örgüsü iyi bağlanmış, hareketli bir roman. Bu anlamda film seyreder gibi akıp gidebiliyor.
Ahmet Ümit okurların beğendiği bir roman olduğunu söylemek mümkün. Şayet ilk defa Ahmet Ümit okuyacaksınız bu romanla başlayabilirsiniz. Çünkü onun edebiyat tarzına uygun bir roman Kukla.
Son olarak, mutlak bir amaç taşımadan okumalar yapmak istiyorsanız ve roman tercih edeceksiniz, diğer romanların da olduğu gibi Kukla için de bir tercihte bulunabilirsiniz.