Maziden Yansıyanlar'da bugün, Samsunspor'un ilk dönem efsane futbolcularından Temel Keskindemir'i anlatacağız.
Samsunspor tarihiniMenteşoğlu öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırdığımız vakit, önceki dönemin en önemli yıldızınınTemel Keskindemir olduğunu söylemek mümkündür.
Temel Keskindemir, Samsunspor'un profesyonel olduğu 1965'ten itibaren sadece askerlik dönemindeki Gençlerbirliği macerası hariç, aralıksız olarak hep kırmızı beyazlı formayı giymiştir. 7 numaralı forma kendisiyle özdeşleşirken Karadeniz Bölgesi takımlarından birinde oynarken ilk defa A Milli formayı giyen futbolcu da kendisi olmuştur.
1946 Trabzon doğumludur Temel. Ama o da bölgenin en gelişmiş şehri olan Samsun'a yelken açacaktır ileride. 23 Nisan 1962 günü Trabzon'dan çıkıp Samsun Tekel'de çalışan ablasının yanına gelir. İyi top oynamaktadır ve 63'te Rıhtımgücü, 64'te Fenergençlik formaları giyer. İlk transfer parası olarak Trabzon İdmanocağı'ndan 1.500 lira ister; çok paraydı diyor bugün bile ama babasına kayık alacakmış o para ile. Daha sonra kara yollarında işçi olarak gösterilmeye başlamış ve Samsun Yolsporlu olmuş. O dönemde yalnızca futbol oynamıyordum diye devam ediyor; atletizm sporuyla da ilgiliydim. 800 ve 1.500 m.'lerde Bolu'da Karadeniz Birincilikleri kazandım, Antalya'da ise Türkiye 5. si oldum diye devam ediyor.
Futboldaki yeteneği onu Samsun Yolspor'a taşıdığında henüz 18 yaşındadır. Karayollarında işçi statüsüne işe başlatılır. Transfer bedeli budur. 30 Haziran 1965 günü Samsunspor kurulurken, kuruluştan birkaç hafta önce Samsunspor'a transfer olur. 19 yaşındadır ve uzun yıllar Samsunspor forması giyip, kaptanlığa kadar yükselecektir. Özetle, 15 Haziran 1965'te bir Samsunsporlu olacaktır. Aldığı para ise 500'ü peşin 3.000 liradır.
1968-69 sezonunda şampiyon olan ve Karadeniz'in ilk Süper Lig takımı olan Samsunspor'da o da vardır. Samsunspor ile iki şampiyonluk iki de küme düşme görecektir. Nuri Asan'dan, Gozgoz Yılmaz'a, Adem Kurukaya'dan Ömer Kuranel'e kadar 60 ve 70'lerin bütün oyuncularıyla aynı takımda yer alacaktır.
Askerlik için Ankara'da bulunduğu dönemde Samsunspor maçları için izin isteyip, maç oynayıp dönmektedir. Ancak bir gün futbolcuların askerlik tarzına çok kızan bir üsteğmenden yediği tokat yüzünden Samsunsporlu yöneticilerden affını isteyip Ankara'da Gençlerbirliği forması giymeye başlayacaktır.
7 numara ondan sorulur, etkili bir kanat oyuncusudur ve golcüdür de... Öyle ki o yıllarda Samsunspor denince akla gelen ilk isim Samsunsporlu Temel olur.
Nuri Asan için söylenen "en büyük Samsunsporlu" tespitine katılıyor Temel Hoca. Ancak ilave ediyor, o çok sevdi Samsunspor'u ama ben de çok sevdim. Hiçbir yere gitmedim bunun için. Beşiktaş ile idmanlara hatta hazırlık maçlarına çıkmış. Botofago ile oynanan ve 3-1 biten maçta Beşiktaş'ın tek golünü kaydetmiş ama kopamamış Samsunspor'dan. Yine de şimdiki futbolculara çok kızamıyor, bugünkü anlamda profesyonellik olsa belki ben de giderdim diyor.
14 Kasım 1971 günü oynanan 1972 Avrupa Şampiyonası Grup Eleme maçında Arnavutluk'a karşı A millî takım formasını giymiştir.
Beşiktaş, G.Saray ve F.Bahçe'nin çok cazip tekliflerine rağmen Samsunspor'u bırakmamış, tam bir Samsunspor aşığıdır! Çok da büyük bir futbolcudur...
"Ben Trabzon kökenliyim, ama Samsunspor ile Trabzonspor 100 tane maç yapsalar 100'ünü de Samsunspor kazansın isterim. Çünkü Samsunsporluyum..." sözleri Samsunsporlu taraftarlar için muazzam bir aforizmadır.
Futbolu bıraktıktan sonra Lise Caddesi'nde açmış olduğu Temel Spor Mağazası'nı işletmiş. Öte yandan Samsunspor ve TFF Samsun Bölgesi'nde antrenörlük yapmıştır.
Samsunspor.biz sitesince gerçekleştirilen anket sonucunda Samsunspor tarihinin en iyi 11'ine seçilmiştir.
Kaynak: Kırmızı, Beyaz, Siyah - Samsunspor, İletişim Yayınları, 2009, İstanbul, Der: Mehmet Yılmaz