VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Kaya önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de 40 yaş üstünde her iki kişiden birinde hipertansiyon görüldüğüne dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Kaya, “Ülkemizde neredeyse 15 milyon kişide hipertansiyon görülüyor. Bu nedenle Koronavirüs salgını nedeniyle izole yaşadığımız bu zamanlarda kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biri, iyi bir tansiyon aleti alıp evde kendi tansiyonumuzu ölçmek ve yapılan ölçümlerimizi doktorumuzla paylaşmak olmalı” dedi.
Kronik bir hastalık olan hipertansiyonun toplumdaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Kan basıncı yüksekliğiyle seyreden kronik ve tedavi edilmediği takdirde organlara zarar veren bir hastalık olan hipertansiyon hakkında bilgiler aktaranVM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Taner Kaya,“Hipertansiyon hastalığı, ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide görülmektedir. 40-50 yaş üzerinde neredeyse iki kişiden birinde mevcuttur. Bu hastaların az bir kısmı etkin bir tedavi ile tedavi edilmektedir. Dünyada yaklaşık 1.5 milyar hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Her yıl 9.4 milyon insan hipertansiyona bağlı hayatını kaybetmektedir“ dedi.
Organlarda geri dönüşsüz hasar bırakabiliyor
Hipertansiyonun erken evrelerde hiç belirti göstermediğini söyleyen Uzm. Dr. Kaya, “Sinsi bir hastalık olan hipertansiyon yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermektedir. Kişide hiçbir belirti vermeden yıllarca sürebilmekte ve bu sürede organlarımızda geri dönüşsüz hasarlara sebep olabilmektedir. Hipertansiyon dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir” diye konuştu.
Hastalığın farkındalığını artırmak önemli
17 Mayıs'ın Dünya Hipertansiyon Günü olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Taner Kaya, “Bu sinsi hastalığın farkındalığını artırmak için her yıl 17 Mayıs'ta Dünya Hipertansiyon Günü kutlanmaktadır. Ölçüm yapılmadan saptanamayan hipertansiyon hastalığının toplum içerisindeki farkındalığının artırılmasına çalışılmaktadır. Hiçbir şikâyetiniz olmasa dahi tansiyonunuzu ölçüp değerini bilmemiz gereklidir. Koronavirüs salgını nedeniyle izole yaşadığımız bu günlerde kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biri de iyi bir tansiyon aleti alıp evde kendi tansiyonumuzu ölçmek ve yapılan ölçümlerinizi doktorunuz ile paylaşmak olmalı” ifadelerini kullandı.
Bu belirtiler görülüyorsa mutlaka doktora gidin
Hastalığın belirtilerini de anlatan Uzm. Dr. Taner Kaya, şunları söyledi: “En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk bulunmaktadır. Ayrıca daha nadir olarak halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma, bacaklarda şişlik de olabilir. Hipertansiyon belirtilerinden biri ya da birkaçı hissedildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Her 100 kişiden birinde bulunan çok yüksek kan basıncı (malign hipertansiyon) adı verilen durumda ise zonklayıcı baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozukluğu, baş dönmesi bazen de böbrek yetersizliği görülebilir. Bu acil bir durumdur ve organ hasarından korunmak için mutlaka acil olarak hastaneye başvurulmalıdır. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda da, çift görme, konuşmada değişiklik veya zorlanma, yüzde veya vücutta karıncalanma da hipertansiyon belirtisi olarak kendini hissettirir.”