MASKEYİ KİMLER, NASIL KULLANMALI?

MASKEYİ KİMLER, NASIL KULLANMALI?

Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hem vatandaşlara hem de sağlık çalışanlarına maske kullanımı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Koronavirüs, hasta kişilerin solunum salgılarının (sekresyonlarının) karşısındaki insanlara bulaşması ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle özellikle aramızda 1 metreden az yakın bir mesafe varsa ağızdan çıkan solunum salgıları karşımızdaki kişiye bulaşabiliyor. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunanLiv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr.Hakan Leblebicioğlu, “Bulaşmanın ikinci bir yolu ise bu sekresyonların çevre yüzeylere bulaşması ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle sağlık kuruluşlarında alınabilecek en iyi önlem el yıkamak, solunum şikayetleri olan hastaların muayenesi sırasında maske takmaktır. " dedi.

Hastalar N95 maske kullanmamalı
Sağlık kuruluşlarında çalışanlara koronavirüsten korunmada önerilerinde de bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, maske kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlattı:
“Koronavirüs enfeksiyonlarından korunmada 2 tip maske kullanılmaktadır. Bunlar N95 maske ve tıbbi maskedir. N95 maskeyi hastanelerde bu tür hastalara solunum yoluna bir girişim yapılacağı ya da solunum örneği alınacağı zaman kullanıyoruz. Bunun dışında N95 maske kullanmıyoruz. Özellikle N95 maskeyi hastalar kesinlikle kullanmamalıdır. Çünkü bu maskelerin özelliği, takıldığında kişinin soluduğu havayı dışarıya vermektedir. Bu nedenle hasta kişiler N95 maske takarlarsa etraflarına bulaştırma riski altına girerler.”

Tıbbi maskeler tek kullanımlıktır
Hasta olan kişilerin başkalarına virüsü bulaştırmamak için tıbbi maske takması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Tıbbi maske kullanımı sırasında zaman zaman hatalı davranışlar da görebiliyoruz. Tıbbi maske takıldığında ağzı ve burnu kapatmalıdır. Islanan, koruyucu özelliğini kaybeden maskeler kullanılmamalıdır. Maskenin kullanım sırasında çıkarılarak ağız- burun bölgesinden boyuna kaydırılması ve tekrar takılması bulaştırıcılığı artıracaktır. Maskenin ön yüzüne el ile dokunulmamalıdır. Eğer dokunulursa eller yıkanmalıdır. Maske dış yüzüne dokunmadan telli kısmından tutularak çıkartılmalıdır. Tıbbi maskeler tek kullanımlıktır, çıkarıldıktan sonra tekrar kullanılmamalıdır. Maske kullanıldıktan sonra kapaklı çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalıdır..” şeklinde açıklamada bulundu.

Toplu yaşam yerlerinde maske kullanımının zorunlu hale geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Maske takmanın yanı sıra diğer koruyucu önlemlere (sosyal mesafenin korunması, el yıkama veya el dezenfektanı kullanılması, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması) eksiksiz uyulması, gerektiğini korunmanın ancak tüm kurallara uyulması ile başarılı olabileceğini vurguladı."

samsunsamsun haber maske  koronavirüs hasta