Koronavirüs salgınının sadece kamusal bir sağlık sorunu olmadığını, küresel ve ulusal ekonomilerde ağır hasarlar oluşturduğunu kaydeden CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu bu konuda ülke genelinde büyük bir seferberlik başlatılması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs salgınının yayılma hızını önlemek amacıyla alınan tedbirler, özellikle ekonomi alanında yeni zorlukları beraberinde getirdi.İçişleri Bakanlığı yayımladığı ek genelge ile vatandaşların toplu halde bulunduğu işletmelerin geçici süre ile kapatılmasının ardından ülke genelinde binlerce çay ocaklarından, kıraathane, kafe, internet salonu, eğlence mekânı kepenklerini indirdi,onbinlerce çalışana 'ücretsiz izin’ verildi.
Hem TBMM Sağlık Komisyonu üyesi hem de bankacılık kökenli bir milletvekili olanCHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, küresel virüs salgınının sadece halk sağlığını değil, ulusal ekonomileri de tehdit eder bir boyuta ulaştığını kaydederek, bu konuda büyük bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık alanında oluşturulan “Bilim Kurulu”nun tavsiyeleri doğrultusunda atılan tüm adımları desteklediklerinin ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Hancıoğlu, “bu savaşın bir cephesi de ekonomidir” dedi. 11 yılı aşkın süredir toplanmayan ekonomik ve sosyal konsey bir an önce toplanarak, alınacak önlemleri ve mali etkilerini değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Hancıoğlu,“vatandaşlarımızınsağlık alanında alınmış olan tedbirlere uyum maliyetini azaltmak için derhal harekete geçilmelidir” diye konuştu.
Salgının, küresel anlamında büyük bir ekonomik buhranı tetiklediğini kaydeden Hancıoğlu, ülkemizin bu durumu en az hasarla atlatabilmesi için atması gereken adımları şöyle sıraladı:
Korona virüsü nedeniyle özel sektörde ücretsiz izine çıkarılanların ücretlerinin bir kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalı ve işsizlik maaşı süreleri uzatılmalıdır.
- Bu dönemde faaliyetlerine ara veren işletmelerde, işten çıkarma uygulamasına asla müsamaha gösterilmemeli, bu durumun fırsatçılığa dönüşmemesi için en radikal tedbirler alınmalıdır.
- Bu ve buna benzer olağanüstü koşullarda kullanılmak üzere İşsizlik Sigortası’ndan yararlanma şartları yeniden düzenlenmelidir.
- Okulların tatil edilmesi nedeniyle ücret alamayacak öğretmenlerin mağduriyeti giderilmelidir.
- Alınan tedbirler dolayısıyla zora düşecek küçük esnaf ve KOBİ’lere yönelik vergi ve sigorta primleri ertelenmelidir. En kısa sürede sicil affı çıkarılarak bu kesimlerin krediye ulaşmaları kolaylaştırılmalıdır.
- Belediyelerin ve dağıtım şirketlerinin su, elektrik ve gaz faturalarının ödemelerindeki gecikmeler nedeniyle kesme işlemleri derhal durdurulmalı, ödeme yapılmadığı için kesilen su, elektrik ve gaz yeniden bağlanmalıdır.
- Devletin artan tedavi ve önleyici sağlık hizmeti harcamalarının karşılanabilmesi için, otoyol, köprü, tünel, havaalanı veşehir hastaneleri için verilmiş olan garanti ödemeleri bir yıl ertelenmelidir.
- Zora düşecek sektörlerde, kısa çalışma ödeneğinin hak ediş ve kullanım şartlarının kolaylaştırılması için gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.
- Dezenfektasyon çalışmaları ve fahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla yürütülen zabıta denetimleri için yerel yönetimlere kaynak sağlanmalıdır.