Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı 27. Birleşimine Yalı Kafe damga vurdu.
Samsun'unAtakum ilçesindekiYalı Kafe'ninMillet Kıraathanesi ve Kitap Kafe olarak düzenlenmesine ilişkin 18 Kasım'da alınan karara yapılan 4 Aralık tarihli itiraz da mecliste görüşüldü. İmar ve Bayındırlık, Hukuk Komisyonlarınca itirazın reddine ilişkin alınan karar Büyükşehir Belediye Meclisince oy çokluğu ile kabul edildi.
Deveci: 'İdari yargıya gitmek durumundayım'
Alınan karar ilişkin söz alanAtakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Yalı Kafenin mevcut haliyle faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söyledi. Deveci, 'Yaklaşık 25 yıldır orası o şekliyle o haliyle kullanılıyor. 3 belediye başkanı değişti. O günden bu taraf oraya ilişkin oranın kulanım şekline ilişkin bir tasarruf akla gelmedi. 31 Aralık'ta ben belediye başkanı oldum yaklaşık 30 gün sonra orayla ilgili bir imar çalışması başlatıldığını duydum. Bu bana da öyle geliyor, Atakumlulara da öyle geliyor. Atakum'un yaşam biçimine müdahale anlamına geliyor. Bunu yapmayalım. Atakumlular o alandaki 25 yıllık alışkanlıklarını devam ettirmek istiyorlar. Atakumluların iradesini sonuna kadar savunmakla ilgili sorumlu ve görevli olduğum için idari yargıya da gitmek durumundayım. İller Bankasının mülkünü Atakum Belediye Başkanlığı kamulaştırma kararı alabilir. Kamulaştırma kararı aldım. Meclisten geçirdim. Bürokratik işlemlerini yaptırıyorum. Onu da yapacağım. Yani Atakum'un hukukunu savunmak zorundayım. Atakum'dan yolu geçmeyen hiçbir Samsunlu yok. Bu konuda bana destek olun, o eski adıyla Deniz Kafe yeni adıyla Yalı Kafe mevcut haliyle kalsın. Oradaki yapılaşmayı kullanım yerlerini birlikte planlayalım düzeltelim. Ama bu haliyle kalsın. Atakum bu meclisten kendini dışlanmış ya da Atakum'un iradesinin bu mecliste kayda alınmadığı izlenimi vermesin' dedi.
Certel: 'Çok daha güzel bir tesis olacak orada'
Başkan Deveci'ye cevap verenAK Parti Meclis Üyesi Recep Kemal Certel ise, 'Ben belediye başkanımızın açıklamalarından kendi kanaatim olarak söyleyeceğim, bu Yalı Kafe üzerinde bir siyaset üretme anlayışına evrildiklerini görüyorum. Şimdi yaşam biçimine bir müdahaleden bahsetti başkanımız. Ben şunu anlamıyorum: Orada bir restoran var, düğün salonu var. Orayı Millet Kıraathanesi yapıp, Kitap Kafe yapıp Atakum halkının yaşamına nasıl bir müdahale yapıyoruz biz. Çok daha güzel çok daha fonksiyonel bir tesis olacak orada. Bu nasıl bir yaşam alanına müdahale oluyor ben anlamış değilim. Düğün salonları var. Düğün salonlarında belediye başkanımız 2 kere alkol kullanımına izin verdi. Şimdi kendisine biz meclisimizde sorduğumu zaman buranın alkol ruhsatı var mı diye, yok ama ben kanuna baktım hiçbir kanunda engel görmedim diyerek bize yanıt verdi. Ben genel çerçevede yapılanın çok doğru olduğunu ve hepimizi halkımıza hizmet verecek çok güzel bir alan olacağını söylüyorum' ifadelerini kullandı.