Endüstri 4.0 olarak isimlendirilen bir teknolojik sürecin içerisindeyiz. Bu süreci ülke olarak ne kadar kavradığımız konusunu bir tarafa koyacak olursak, oyun programlama teknolojisi eğitiminin, Endüstri 4.0 çağının hemen hemen tüm içeriklerine cevap verebildiğini söyleyebiliriz.
Mobil ve masaüstü oyun piyasasının 140 milyar doları geçtiği günümüzde, sürekli online veya çevrimdışıoyunlar üretilmekte, ve dünya genelinde büyük bir müşteri kitlesini çekebilmektedir.
Dijital oyun yapımı teknolojisiaslına bakılırsa, bilgisayar teknolojisinin en üst piramit katmanında yer alan, oldukça zor sayılabilecek bir teknolojidir. Aynı anda, grafik, animasyon, 3d model, ses ve görüntü efektleri, senaryo ve daha birçok bileşenin büyük bir uyum ve hatasızlıkla çalıştığı muazzam yazılımlardır.
Ülkemizde sadece iki-üç Vakıf ÜniversitesindeDijital Oyun Tasarımı bölümleri bulunmaktadır.
Bu bölümlerde de daha yeni mezun verme aşamasına gelinmiş bulunmaktadırlar. Gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça geç kalmış olduğumuzu söyleyebileceğimiz bu oyun yapımı teknolojisine, gençlerin ilgisi her geçen gün artmaktadır.
Mobil veya masaüstü oyun deyip geçmemek gerekiyor, öyle ki oyun teknolojisi, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi Endüstri 4.0 çağının en önemli sac ayaklarını kendi içerisinde barındırmaktadır. Hatta Çin de sürücüsüz otomobillerin yazılım ve test süreçlerinde oyun motorları yani oyun yapmakta kullanılan yazılımlar devreye girmiş ve büyük kolaylıklar sağlamaya başlamıştır.
Oyun teknolojisiyle aynı zamanda, “ Sanal Gerçeklik “ ve “ Artırılmış Gerçeklik “ gibi trend teknolojileri geliştirebilmek mümkün olmakta ve hatta eğitim simülasyonları gibi yazılımların üretilmesine olanak sağlamaktadır.
Orta öğretimde oyun üretimi eğitimlerinin verilmesinin, dünyada ve ülkemizde çocuk ve gençler üzerinde olumsuz etki bırakan bazı oyunların, zarar verme etkisini kırabileceği gibi, çocuklarımızın, ilerki süreçlerde, nihai kullanıcı olmaktan çıkıp üretici konumuna gelmelerini sağlayabilecektir.
Kendi oyunlarını yapabiliyor olmanın vereceği motivasyonla farkına varmadan, yazılım dünyasına adım atabilecek olan gençlerimizi, Endüstri 4.0 çağının ruhuna uygun bir şekilde modern becerilerle donatmak mümkün olabilecektir.