Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu önemli açıklamalarda bulundu.
El yıkamanın toplumda yeterince ciddiye alınmayarak alışkanlık haline gelmemesi nedeniyle tokalaşma ve mikroplu zeminlere temas yoluyla enfeksiyon hastalıklarının bulaşma oranının artabileceğini ifade edenLiv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Ellerin 30 saniye yıkanmasının 15 saniye yıkamaya göre ellerdeki mikrop sayısını 100 kat azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle ellerin en az 20 saniye yıkanmasını öneriyoruz” dedi.
Çocukları hijyen konusunda bilgilendirmek amacıyla UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından belirlenen ‘Dünya El Yıkama Günü’ nedeniyle açıklamalar yapan Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, el yıkamanın enfeksiyonların bulaşmasını önleyen en önemli tedbirlerden birisi olmasına karşın yeterince öneminin bilinmediğini söyledi.
Toplu ortamlarda sıvı sabun kullanın
El yıkamanın basit bir işlem olarak görülerek ve alışkanlık haline gelmediğinin altını çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Ellerin 30 saniye yıkanmasının 15 saniye yıkamaya göre ellerdeki mikrop sayısını 100 kat azalttığı gösterilmiştir. Önerilen ellerin en az 20 saniye yıkanmasıdır. Su ve sabunla eller yıkanmalıdır. Özellikle toplu yaşam alanlarında sıvı sabun kullanımı tercih edilmelidir. El yıkamaya özen gösterilmeli; parmak uçları, parmak araları, başparmak, avuç içi el sırtı ve bilekler ovuşturularak yıkanmalıdır. Yıkama sonrası eller iyice durulanmalı ve kâğıt havluyla kurulanmalıdır. Ellerin tekrar kirlenmemesi için kurulanmada kullanılan kâğıt havlu ile musluk kapatılabilir" dedi.
Aileler rol model olmalı
El yıkama alışkanlığı ile ilgili adımların erken çocukluktan itibaren atılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, ailelerin bu konuda rol model olmalarının önemine dikkat çekerek “Aile ortamında anne ve babasının, kreşte ve okulda öğretmeninin davranışlarını gözlemleyerek hayatına uygulayacak çocuk, el hijyeni konusunda eğitilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Çiğ ete dokununca mutlaka elinizi yıkayın
Ellerin ne zaman yıkanması gerektiğikonusunda da bilgiler verenProf. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Tuvaletten önce ve sonra, hapşırma ve öksürme sırasında ağzımızı ellerimizle kapattıysak, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, yemek hazırlamadan önce, yemekten önce ve sonra, uykudan uyanınca, elinizde kir gördüğünüzde, vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra, vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra, hayvanlara dokunduktan sonra, oyundan sonra, okuldan veya işten eve gelindiğinde eller mutlaka yıkanmalıdır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.