Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu önemli açıklamalarda bulundu.
Grip hastalığının tedavisi konusunda bilgiler veren Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Grip tedavisinde spesifik grip virüsüne etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar özellikle hastalığın başlangıcında ilk 48 saat içinde etkilidir. Bu nedenle kendisinde grip bulguları olan kişiler vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.
Mevsim geçişleriyle birlikte grip yeniden gündemdeki yerini aldı.
Grip hastalığı geçiren kişilerde ateş, halsizlik, kas ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin görüldüğünü söyleyenLiv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu,“Hastalar yürüme ve günlük işlerini yapmakta zorlanabilirler. Bu nedenle hastalığın bir diğer adı da ‘paçavrahastalığı’dır. Grip sıklıkla nezle ile karışabilir. Nezle daha çok burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi şikâyetlerle devam eder. Nezlede ateş olmaz. Bu iki hastalığı birbirinden ayırmak gerekir. Bir kişi yıl da en fazla bir defa grip geçirebilir. Nadiren bu sayı artabilir. Ama bir kişi yılda birden fazla nezle olabilir” diye konuştu.
RİSK GRUBUNDAKİLER AŞI OLMALI
Grip tedavisinde spesifik grip virüsüne karşı etkili ilaçlar kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu ilaçların özellikle hastalığın başlangıcında ilk 48 saat içinde etkili olduğunu, bu nedenle kendisinde grip bulguları olan kişilerin vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğinin altını çizdi.
Grip hastalığının kimleri ne kadar etkilediğine de değinen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Grip hastalığı; yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler, kalp, böbrek, karaciğer, akciğer ve nörolojik hastalığı olanlar, diyabet, astım hastaları ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda ağır seyredebilir. Özellikle bu risk altındaki kişilerin ve sağlık çalışanlarının aşı olması önerilir. Aşıyla yüzde 70 oranında bir korunma sağlanabilir. Grip hastalığı geçiren kişilerin okul, iş yeri gibi kalabalık ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Grip tedavisi gören kişiler istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmelidir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.