Milliyetçi Hareket Partisi Samsun İl Başkanı Abdullah Karapıçak Samsun'da ikamet eden uluslararası koruma ve geçici koruma statüsünde olan Iraklı ve Suriyelilerin Samsun halkının sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Milliyetçi Hareket PartisiSamsun İl BaşkanıAbdullah Karapıçak, Samsun’da ikamet eden 30 bini aşkın uluslararası ve geçici koruma altındaki göçmenden bir kısmının açtığı ticarethanelerin sağlığı tehdit ettiğini söyledi.
Karapıçak; “ Özellikle il ve ilçe merkezlerine yakın olarak oluşturulan gettolarda açılan bu işletmelerin devlet düzeni içerisinde ruhsatlandırılması ve denetlenmesi gerekmektedir. Samsun esnafının ekonomik olarak zorlandığı bir süreçte koruma altındaki göçmenlerin idari olarak ticari faaliyetlerine göz yumacak ve rant sağlayacak bir düzen kabul edilemez. Samsunlu esnaf hangi idari izinlere, ruhsatlara ve denetlemelere tabi ise bu kişilerde aynı şekilde ruhsatlandırılmalı ve denetlenmelidir.” dedi.
Karapıçak genellikle fırınlar ve turizm acentaları konusunda özellikle gıda üretimi, satışı ve fırıncılık sektöründe ile turizm sektöründe yoğunlaşan göçmenlerin ticari faaliyetleri ile ilgili Samsunlu esnaf ile ilgili birliklerden şikayet ve yorumların geldiğini belirterek; “Gıda hususu halk sağlığını doğrudan etkilediği için bu tür işletmelerin ilgili kurum tarafından düzenli olarak bir şikayet veya olumsuz bir durum yaşanmadan denetlenmesi, gerekli izin ve ruhsata bağlı olarak gerekli şartları taşıyıp taşımadığı düzenli olarak takip edilmelidir. Bu hususta bu tür işletmelerde çalışan personelin gerek sosyal güvenlik gerek ise portör muayenelerinin kontrol edilmesi konusu toplum sağlığı koruma ve Samsunlu esnafla haksız rekabeti önleme açısından önemlidir.” İfadelerini kullandı.
Turizm acentaları konusunda da şikayetlerin geldiğini belirten Karapıçak; “Turizm sektörü ve buna bağlı taşımacılık kuralları gerek ilgili kurumlar gerek ise turizm acentalarının üst birlikleri tarafından sıkı denetlenmektedir. Taşımacılık ve turizmde sektörlerin ve esnafın zorlandığı bir süreçte denetimsiz ve pozitif ayrımcılık yapılarak göçmenlerin sektördeki ticari faaliyetlerine göz yummak, ilgili kurumlar tarafından izin, ruhsat ve denetleme konularında gevşek davranılması kabul edilemez. Bu bağlamdaki bu dağınıklığın ilgili kurumlarca giderilmesi gerek.” dedi.
Bu konuların takipçisi olacağını da belirten Karapıçakşu ifadeleri kullandı; “Daha önce de mülteciler konusundaki görüşlerimizi belirtmiştik. Göçmen meselenin insani boyutu olmakla birlikte, nüfus istikbali, ülke ve bölge güvenliğini, sosyal ve ekonomik istikrarı gibi çok cepheden etkileyen yönleri de bulunmaktadır. Göçmenler meselesi ülkenin en önemli meseleleri haline gelmiştir. Samsun’da ise Ekonomi ve buna başlı istihdamdan sonra en önemli sorun ve bu soruna bağlı endişe göçmenler yani Suriyeli, Iraklı, Afgan mülteciler konusudur. Öncelikle ve özellikle Suriyeli sığınmacılar peyderpey Samsun’dan ve dolaysıyla ülkeden gönderilmelidir. Ama bu süreçler hukuk çerçevesinde ve gönderildikleri yerdeki güvenlikte olacakları garantisi alınarak olmalıdır. Biz Türkler kültürümüzde olan misafirperverliğimizi ve inancımızda olan ensar ve muhacir kardeşliğini ülkenin tüm imkanlarını seferber ederek Samsun, bölge ve ülke olarak tüm dünyaya gösterdik. Göçmenlerin her türlü ticari faaliyetleri denetlenmelidir. Göçmenlerin ticari faaliyetleri halk sağlığı ve güvenliğini doğrudan etkiliyor. Samsun’da göçmenlerin ticari faaliyetleri gerektiği kadar denetlenmediği ve ilgili kurum, kuruluş ve belediyelerce pozitif ayrımcılığa tabi olduklarıyla ilgili şikayetler alıyoruz. Bu durum göçmenlerin Samsunlu esnafla haksız rekabete neden oluyor. Özellikle gıda, turizm ve taşımacılık sektörü başta olmak üzere denetim, izinler ve ruhsatlar ile ilgili zafiyetler olmamalı. Konunun yakından takipçisiyiz.”