Ofis çalışanlarına uyarı! O hastalığa dikkat

Ofis çalışanlarına uyarı! O hastalığa dikkat

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Esra Tutal, özellikle ofis çalışanlarına karşı uyarılarda bulundu.

Fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığını söyleyen Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Esra Tutal, uzun saatler hareketsiz kalan ofis çalışanlarını da uyardı: “İş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Her 30 dakikada bir ayağa kalkmayı deneyin. İş arkadaşınıza dahili telefonla ulaşmak yerine yanına gitmeyi deneyin."

RİSK OLUŞTURUYOR

Vücudun şeker metabolizmasını etkileyen önemli bir kronik hastalık olan Tip 2 Diyabet, geçmişte sıklıkla erişkinlerin bir hastalığı olarak görülürken, son yıllarda obezitenin artmasına bağlı olarak çocukluk çağında da görülebiliyor. Hastalıkla ilgili açıklamalarda bulunan Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nden Uzm.Dr. Esra Tutal, fazla kilolu olmak, hareketsizlik, kişinin ailesinde diyabetli bireylerin olması ve gizli şeker görülmesinin şeker hastalığı için risk oluşturduğunu söyledi. Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) hakkında bilgiler verdi.

KALP, BÖBREK VE ALZHEİMER’A NEDEN OLUYOR

Kontrolsüz şeker hastalığının kalp, böbrek, göz, cilt hastalıkları ve Alzheimer hastalığına neden olduğuna işaret edenLiv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal,şeker hastalığının önlenmesi konusunda şu önerilerde bulundu:“Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, riskli bireylerde şeker hastalığı gelişimini önleyebilir ya da geciktirebilir.Sağlıklı gıdalar tüketin. Az yağlı, düşük kalorili, lifli gıdalar tercih edin. Meyve sebze, tam tahıllı besinleri sık tüketin. Fiziksel açıdan aktif olun. En az günaşırı olacak şekilde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunun. Tempolu yürüme, bisiklet sürme veya yüzme olabilir.”

FAZLA KİLONUZUN YÜZDE 10’UNU VERİN

Fazla kiloların da şeker hastalığına davetiye çıkardığını vurgulayan Uzm.Dr. Esra Tutal, Tip 2 Diyabet’in (Şeker Hastalığı) kişinin gerekli tedbirleri alması durumunda önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Tutal, “Fazla kiloluysanız, kilonuzun yüzde 5-10’nunu verin. Verilen kiloyu korumak için beslenme ve egzersizi yaşam şekliniz haline getirin. Unutmayın ki, fit bir beden; daha sağlıklı bir kalp, daha fazla enerji, daha fazla kendine güven demektir.Uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında uzun saatler oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Her 30 dakikada bir ayağa kalkmayı deneyin. İş arkadaşınıza dahili telefonla ulaşmak yerine yanına gitmeyi deneyin" şeklinde konuştu.