MHP grubu tarafından 30 büyükşehirdeki muhtarlıkların kapatılması yönünde teklif hazırlığı yapılmasına muhtarlardan tepki geldi.
Devlet Bahçeli’nin sözlerinin ardından MHP Grubu harekete geçerek 30 büyükşehirdeki muhtarlıkların kapatılması yönünde teklif hazırlığına başladılar. Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk, ise bu duruma tepki göstererek;”Aldığımız maaş gözlerine battı ise kendi vekillik maaşlarına bir baksınlar. Biz aldığımız maaşı devlete iadeye hazırız, onlar da aynısını yapabilecek mi?” dedi.
Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk,” Muhtarlar devletin gözünde halk, halkın gözünde ise devlettir. Devlet, geldiğinde mahallede ilk bulacağı kişi muhtarlardır. Tüm mahallenin sorunlarını bilen muhtarlardır. Mahallesinin akil kişisi kanaat önderidir. 190 yıllık bir geçmişi olan bir gelenektir muhtarlıklar” dedi.
Resmi evrak konusunda muhtarlıklarda asgari düzeyde işlem yapıldığını bir çok evrakın dijital olarak bilgisayar başında vatandaşların kendi kendine alabildiğini ama muhtarlık dendiğinde sadece evrak işi ile sınırlı kalınamayacağını anlatan Öztürk; “ Tüm kamudan gelen evraklar yine muhtarlarda toplanmaya devam ediyor. İcra, veraset vs. evrakların tamamı muhtar imzası ile yapılıyor. Muhtarlıkları kapatmayı bırakın yetkileri arttırılmalıdır. Muhtarlara meclis üyeliği yetkisi verilmesi Cumhurbaşkanımızın önündedir. Bu konudaki çalışmaları bekliyoruz. Çünkü ilçe belediye başkanları bir mahalleye park vs yapacağı zaman muhtarın o hizmetin mahallenin neresine yapılacağı konusunda söz söyleme hakkının olması lazım. Muhtarların belediye hizmetleri konusunda bir denetleme ve söz söyleme hakkı olursa rant ortadan kalkar ve mahalleye eşit hizmet gelir” diye konuştu.
”Aldığımız maaş gözlerine battı ise kendi vekillik maaşlarına bir baksınlar. Biz aldığımız maaşı devlete iadeye hazırız, onlar da aynısını yapabilecek mi?” diyen Öztürk; “Samsun merkezine 200 km uzaklıktaki bir mahalleyi düşünün. Vezirköprü’nün eski adı ile köy yeni adı ile mahallesi. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden hizmet alacak. Bu hizmeti muhtar olmasa nasıl alacak. O köye yol lazımsa muhtar belediyenin kapısını aşındırıyor. Elektrik ile sıkıntısı varsa muhtar YEDAŞ’ın kapısını aşındırıyor. Su problemi varsa muhtar SASKİ’nin kapısını aşındırıyor. Muhtar bu mesaiyi kendi çoluğunun çocuğunun rızkını temin etmek amacıyla yaptığı işten fedakarlık yaparak sağlıyordu. 5 TL idi muhtar maaşları. 5 TL’ye yapılacak işler miydi? Biz o zamanlar mahallemiz insanlarımız için katlandık. Şimdi maaş veriliyor diye göze mi battı? 12 bin civarında 5-10 oyu olan köylerde muhtarlıkların kapatılması geçmişte gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanımız o zaman bu muhtarlıkların kapatılması halinde o köydeki hanelerin de boşalacağını köyden kente göç edeceklerini söyleyerek buna engel olmuştu. Yani muhtar olmazsa hizmette olmaz o köyler de mahalleler de olmaz” şeklinde konuştu.
Mustafa Bilik