İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar, TBMM'nin tatile girmeden önce birbiri ardına geçirdiği torba yasaları sert bir dille eleştirdi.
Yaşar, yaptığı açıklamada hem torba yasalara hem de İller Bankası’nın, elde ettiğin kârın bir kısmını belediyelere dağıtma şekline tepki gösterdi.
Bu işin anlamsız ve mantıksız olduğunu gösterir!
“Özellikle son dönemde, gecenin ilerleyen saatlerinde hep beraber, çuval yasaların, içerisinde birbiriyle hiç ilintisi olmayan, alakası olmayan maddeleri üzerinde bir şeyler söylemeye çalışıyoruz. Milletvekili arkadaşlarımızın çoğu maddeler yerine daha çok ülkenin içinde bulunduğu sorunları, bölgesel problemleri dile getiriyor. Bu da yaptığımız işin ne kadar anlamsız ve mantıksız olduğunu gösterir, bu çuval yasaların çok da anlamlı olmadığını gösterir.” diyen Samsun Milletvekili, konuşmasının devamında İller Bankası’na yönelik eleştirilerde bulundu.
Hangi şartlarda, hangi kriterlere göre dağıtacaksınız?
Yaşar, İller Bankasının kâr gelirinin %51’lik diliminin yerel yönetimlere dağıtılmasına ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kanun, "İller Bankası elde ettiği kârın yüzde 51'ini yerel yönetimlere dağıtır." diyor. Şimdi, tabii ki buna bir itirazımız yok. Biz de biliyoruz ki belediyelerin önemli bir gelir kaynağı İller Bankasından sağlanan kaynaklar yani nüfusa göre verilen ödenekler. Ama buradaki mesele şu: Özellikle yerel seçimlere giderken -Parlamentoda görüyoruz- bütün bu dağıtılabilecek rakamlar neye göre belirlenecek? İşte, İller Bankası da aynı şekilde, ne hikmetse, seçime giderken bu rakamı dağıtıyor. Dağıtmasına hiçbir itirazımız yok, yerel yönetimlerin de buna çok ciddi ihtiyacı var ama merak ettiğimiz şu: Hangi şartlarda dağıtacaksınız, hangi kriterlere göre dağıtacaksınız? Yani gelişmişliği mi esas alacaksınız? Bugün Samsun'un herhangi bir ilçesinin güneydoğudaki ilçeden bir farkı yok. Hangi kriteri esas alacaksınız, neye göre dağıtacaksınız?”
İnşallah siz yaparsınız, biz de alkışlarız!
KİT Komisyonu Üyesi olan Yaşar, bu konuyu daha önce komisyon görüşmelerinde de dile getirdiğini, aynı eleştirileri yetkililerle yaptıkları toplantıda belirttiğini söyleyerek şu açıklamalara yer verdi; “Ben aslında bunu KİT Komisyonunda da İller Bankası görüşülürken aynen şunu söyledim, dedim ki: Belediye gelirleri İller Bankasının sağladığı imkânlar belediyelerin yatırımlarını yapması için yeterli değil. Bunu bizzat devletin kendisi yapması lazım. Dolayısıyla bundan hareketle özellikle gelişmekte olan bölgelerin belediye projeleri bu kapsamda yapılabilir. Biz bunu da göreceğiz, hep beraber izleyeceğiz. Ama biz görüyoruz ki özellikle büyükşehir belediyesine kredili yapılan projelere baktığımız zaman, İller Bankasındaki borç yükünün önemli bir kısmı, yüzde 60'ı, 70'i büyükşehir belediyelerinin üzerinde. Ben diyorum ki, inşallah, bu sağlanan kârlar da büyükşehir belediyelerine gitmez, daha çok bunu ödeme zorluğu içerisinde olan Anadolu'daki belediyelere tahsis edilir. Yine aynı şekilde, Cumhurbaşkanımıza verilen yetkiyle de... "Belediyelere istediği miktar kadar ödenek ayrılabilir." diye ona da ayrıca bir yetki vermiştik. Bunu da izleyeceğiz. İnşallah, bu verilen yetkiler de İller Bankasından elde ettiği kaynaklarla yatırımını yapamayacak durumda olan belediyelere tahsis edilir, biz de Meclis kürsüsünden bunu alkışlarız.”