Rektör atamaları neden uzadı? İşte nedenleri!

Rektör atamaları neden uzadı? İşte nedenleri!

OMÜ'nün de aralarında olduğu 5 üniversite için rektör atamaları kamuoyunun beklentisinin aksine bir hayli uzadı. Peki, atamaların uzamasının nedenleri nedir? Rektör atamalarının gecikmesi kurumlarda ne gibi aksaklıklara neden oluyor? İşte detaylar?

ATAMALARI GECİKTİREN NEDENLER!

Çok fazla adayın olması, adayların AK Partili siyasilerle olan yakın diyalogları ve etkileme süreci, bazı üniversiteler için isim belirleme sürecinin uzaması, atamaya yakın birkaç isim arasında siyasilerin kararlaştırma süreçlerinin uzaması, siyasilerle Yüksek Öğretim Kurumu YÖK arasında aynı aday üzerindeki uzlaşma sorunu, adaylar ile ilgili referansların yetersiz olması, bazı illerde milletvekilleri arasındaki ayrışmaya ek olarak STK'ların ve sendikaların başka isimler üzerindeki eğilimleri gibi konular atamaların gecikmesini belirleyen en temel nedenler olarak görülüyor. 

Akademik çevreler, üniversite rektörlerinin atanmasındaki gecikmelerin kamuoyunda her geçen gün yeni yeni dedikoduların artmasına yol açtığına dikkati çekiyor.  

DEDİKODULARI ARTIRIYOR!

Temelde uzlaşmazlığa neden olarak ortaya çıkan atamaların gecikmesi ise eğitim öğretimin başladığı üniversitelerde çok büyük yönetim zafiyetlerini de ortaya çıkardığı iddia ediliyor.  Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına rağmen hala 5 üniversitenin rektörünün atanmaması konusunun, yönetimde çok büyük zafiyetlere neden olduğu ve mevcut rektörlerin atama sürecinde hiçbir iş yapmadıkları ve imza atmaktan kaçındıkları için ortaya çıkan tablonun büyük yönetim boşluğu oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Böylece rektör atamalarının gecikmesi ile birlikte Samsun başta olmak üzere birçok ilde akademik, yönetim ve idari boşlukların meydana geldiği, bunun da üniversiteler gibi ülkemizin güzide kurumlarında prestij kaybına neden olduğu belirtiliyor.

 

REKTÖRSÜZ 5 ÜNİVERSİTEDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR!

16 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararları, Türkiye'nin akademik dünyasında önemli değişikliklere sahne oldu. Ancak Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin de aralarında olduğu geriye kalan 5 üniversitenin rektör atamalarının hala yapılmamış olması her geçen gün merakın ve dedikoduların artmasına neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 üniversiteye yeni rektör atamaları gerçekleştirirken, aynı tarihte atama bekleyen 18 üniversiteden yalnızca 13'ünün rektörleri açıklamıştı. Geriye kalan 5 üniversitenin rektör atamalarının hala yapılmamış olması ise akademik çevreler ve kamuoyunda geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Özellikle bu gecikmenin üniversitelerdeki yönetim süreçlerini aksattığına dikkat çekiliyor.

 

GECİKME YÖNETİM ZAFİYETİ Mİ OLUŞTURUYOR?

Ağustos ayında tamamlanması beklenen bu atamaların Eylül ayının ortasına gelinmesine rağmen hala gerçekleşmemesi, birçok üniversitenin yönetimsel işleyişinde sorunlara yol açtığı iddia ediliyor. Rektör ataması yapılmayan üniversitelerde yönetim süreçlerinde yaşanan aksaklıklar, akademik faaliyetlerin ve idari işlemlerin sekteye uğrayacağı düşünülüyor. Kamuoyunda tartışma yaratan bu gecikme, 5 üniversitenin yönetim kademelerinde belirsizliğin devam etmesine sebep oluyor ve çeşitli spekülasyonları ve dedikoduları beraberinde getiriyor.

 

Ataması Gerçekleşen 13 Üniversitenin Rektörleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan 13 üniversitenin yeni rektörleri şu isimlerden oluşuyor:

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi: Prof. Dr. Adnan Sözen

Akdeniz Üniversitesi: Prof. Dr. Özlenen Özkan

Ankara Üniversitesi: Prof. Dr. Necdet Ünüvar

Atatürk Üniversitesi: Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu

Çukurova Üniversitesi: Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş

Dicle Üniversitesi: Prof. Dr. Kamuran Eronat

Fırat Üniversitesi: Prof. Dr. Fahrettin Göktaş

Gazi Üniversitesi: Prof. Dr. Uğur Ünal

İstanbul Esenyurt Üniversitesi: Prof. Dr. Süleyman Özdemir

İstanbul Teknik Üniversitesi: Prof. Dr. Hasan Mandal

İstanbul Ticaret Üniversitesi: Prof. Dr. Necip Şimşek

Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil

Trakya Üniversitesi: Prof. Dr. Mustafa Hatipler

Yapılan bu atamalar, üniversitelerdeki yönetimsel sürekliliğin sağlanması açısından olumlu bir adım olarak görülse de, ataması yapılmayan 5 üniversiteye dair süren belirsizlik dikkatleri üzerine çekiyor.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER