Tramvay, Otogar, Havalimanı

Tramvay, Otogar, Havalimanı

Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Akın Üner, 'Tramvay, Otogar, Havalimanı' başlıklı yeni yazısını samsun son haber okuyucuları için kaleme aldı.

TRAMVAY, OTOGAR, HAVALİMANI

Samsunlular tramvaya hem alıştı, hem de sevdi.

Bakım ve işletme standardı biraz daha yükseltilebilir ama son tahlilde birçok Samsunlu, tramvayın günlük hayatımıza değer kattığı konusunda hemfikir.

Bu nedenle Sayın Başkan Halit Doğan'ın müjdesini verdiği Kılıçdede ile Şehir Hastanesi arasında uzanacak yeni tramvay hattı büyük ekseriyetle beğenildi.

Bu güzergahın bir T yaparak Araştırma Hastanesine gidecek olması da cabası!

Velakin ahalinin bir bölümü bu hattın otogara uzanması gerektiğini söylemeye başladı bile.

Bu tartışmanın bir benzeri, tramvay hattı 19 Mayıs stadına uzatıldığında yaşanmış, bir kısım aklıevvel hattın Havalimanına gitmesi gerektiğini söylemişti.

Oysa Çarşamba Havalimanındaki yolcu sirkülasyonu böyle pahalı bir yatırıma cevaz vermiyordu. Dahası İstanbul'dan 75 dakikada gelen uçak yolcusunun 30 km/sa işletme hızı olmayan tramvayları kullanıp itiş kakış bir saatte İlkadım'a, bir buçuk saatte Atakum'a gitmek istemeyeceği açıktı.

Neticede bizdeki bir cadde tramvayı, İstanbul'daki gibi ağır metro değil!

*

Şimdi aynı koro, tramvayın otogara gitmesi gerektiğini söylüyor.

Sayın Başkan da vatandaşın arzusunu yerine getirmek için şartları zorlamak istiyor belli ki. Ancak otogara uzanmak için mezarlığın üstünden geçemeyeceğinize göre ya çevre yoluna ya da "Kuşun oradan aşağıya" gitmek lazım ki bunun yüksek eğim ve maliyetler nedeniyle çok zor olduğu ortada.

Sayın Başkanın demeçlerinden anlıyoruz ki bunun yerine otogarın yerini tramvay güzergahına taşımak seçeneği üzerinde duruluyor.

Elimizde bilgi olmadığı için Büyükşehir Belediyesinin otogarı nereye taşımak istediğinden şimdilik bihaberiz. Ancak olası seçeneklere bakılınca eski havalimanı arazisi, Derebahçedeki Makine İkmal ve Saski Tesisleri ya da Çevre Yolunun güneyinde üretilecek bir başka alana taşınması planlanıyor olabilir.

*

Otogarı taşımak, ilk anda iyi bir fikir gibi geliyor.

Ancak işe ulaşım tekniği açısından bakınca bu konuda kırk kere düşünmek gerektiğini söylemek zorundayım.

Otogar yolcusunun büyük bölümü üniversite öğrencisi ve yurtlarına gitmek için tramvayla bir saati aşan bir yolculuk yerine otobüs ya da servislerle Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinden gitmeyi tercih edeceklerdir.

Ayrıca Atakumlular'ın tamamı ve İlkadımlılar ile Caniklilerin çok büyük kısmı da tramvay yerine mümkünse özel araçlarla gitmeyi tercih edeceklerdir.

Yani şehirlerarası otobüs yolcularının iyimser bir tahminle ancak üçte biri tramvayı kullanır.

Ayrıca otogara girip çıkan şehirlerarası otobüsler, minibüsler, servisler ve özel araçlar nedeniyle doğal bir trafiği vardır. Bu trafiğin tramvayla çözülemeyeceği ve kent içi trafikten mümkün olduğunca izole edilmesi gerektiği aşikardır.

Dolayısıyla tekrar tekrar düşünülmeden böyle kritik bir karar almamak gerekir.

*

Elbette Başkan Halit Doğan, konuyu sadece trafik ve ulaşım sorunları yönünden tartmayacaktır.

Arsa kullanımları, maliyetler, arazi üretimi, belediye hizmetlerinin yönetimi ve kent planlaması yönünden birçok faktörü hesaba katacaktır.

Bizim meramımız odur ki, "tramvay hattını otogar ile buluşturmak" kulağa hoş gelse de beraberinde başka sorunlar üretme potansiyeli taşıyor.

Başkan Halit Doğan genç olduğu kadar tecrübeli bir belediyeci ve iyi bir Samsunlu.

Artılarıyla eksileriyle konuyu iyice düşündükten sonra en doğru kararı alacaktır.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER