Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe 'Ruh, bedenin parçasıdır'

Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe 'Ruh, bedenin parçasıdır'

VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, Samsunsonhaber'de Yusuf Demircioğlu'nun konuğu oldu.

Hangi durumlarda psikiyatriste başvurulması gerektiğinden yaşadığımız çevrenin psikolojimiz üzerindeki etkilerine kadar bir çok konuda açıklamada bulunan Bahçe; "Ruh, bedenimizin bir parçasıdır. Bedene enerjisini ve yaşamını veren şeyin adı eskiden "ruh" iken biz artık buna "zihin" demeyi tercih ediyoruz. Ruh sağlığımızdan kastettiğimiz artık zihin sağlığı olarak kabul ediliyor. Yani duygu, düşünce ve davranışlarımızın sağlığını kast ediyoruz" dedi.

"Duygu, düşünce ve davranışlarımızın bozulmaya başlaması veya eskisinden farklı olmaya başlaması durumunda uzman yardımı alınmasının gerekliliğini ortaya koyar" diyerek sözlerine devam eden Bahçe; " Bize hastalarımız her zaman kendileri gelmez. Çevresindekilerin telkini veya yönlendirmesi ile başvurdukları gibi fiziki hastalıklar üzerine doktora başvurmuş ve oradan yönlendirilmiş de olurlar. Herhangi bir yerinde ağrı hisseden kişinin rahatsızlığının temeli psikolojik çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE PSİKOLOJİMİZİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Yaşanılan çevrenin psikolojimizi de doğrudan etkilediğine işaret eden Bahçe şunları söyledi; " Mizaç ve huyumuz genetik olarak gelir. Gen aktarımı da yaşanılan coğrafyada yaygın olduğundan bir çok özelliğimizi coğrafya belirler. Örneğin kuzey ülkelerinde yaşayan insanlar daha bireysel ve soğuktur. Ama Akdeniz ikliminde sıcak ilimde yaşayan insanlar daha sıcakkanlı ve daha iletişim kurabilen insanlardır. Dolayısı ile psikolojimiz üzerinde yaşadığımız coğrafyanın etkisi çok fazladır"