Kerami Gürbüz

Belediyelere / Belediye Yöneticiliğine Tâlip Olanlara Sorular - II

Kerami Gürbüz

Bir önceki yazıda, yerel seçimlere şurada 6 ay kaldı, demiş ve bir önceki yazımızda belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği için aday adayı ve bilahare aday olacaklara bazı sorular sormuş ardından da yerel seçimlerde yöneticiliğe talip olacaklara soracağım başka sorular da olacak diyerek yazıyı tamamlamıştım?

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim ve belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği için aday adayı, bilahare aday olacaklara şunları da sorarak, sorgulayalım :

  • Büyükler,"kişi kendini bilmek gibi irfan olamaz" demişler. Kendinizi en iyi siz tanıyor olmalısınız. Kendinizi eğitim, bilgi, görgü, deneyim, insani ilişkiler yönünden hizmetine talip olduğunuzbelediyeyi idare edecek yetkinlik ve donanımda görüyor musunuz?
  • Eskiler"şeref'ül mekân bi'l mekîn" Belediye başkanlığı ya da belediye meclis üyeliği görevineitibar kazanmak için mi yoksa hizmetine talip olduğunuz beldeye ve belediyeyeitibar kazandırmak için mi aday oluyorsunuz?
  • Belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olarak seçildiğinizde, size vatandaşın oyuyla ve desteğiyle teslim edilen beldeyi biremanet olarak mı göreceksiniz yoksa beldeyi ve belediyeyi kendimülkünüz gibi mi telakki edeceksiniz?
  • Maddi durumunuz nasıl? Ekonomik yönden kendiniz ve aileniz rahata ermiş durumda mısınız? Yoksa ekonomik durumunuz hiç iç açıcı olmadığı halde hizmetine talip olduğunuz belediyeyi birgeçim kapısı olarak kullanmayı mı düşünüyorsunuz?
  • Belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olarak seçildiğinizde"siyasi palto"nuzu belediyenin girişindeki vestiyere asabilecek misiniz? Bir diğer deyişle, belediyede koltuk ve yetki sahibi olduktan sonra mensubu olduğunuz partinin mi yoksa belediyenin yetki alanındaki ayrımsız tüm vatandaşların mıhizmetkârı olacaksınız?
  • Belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olarak seçildiğinizde idarecisi olacağınız belediyeyi ortak akılla mı idare etmek niyetindesiniz ya da"her şeyi ben bilirim!"ci bir yaklaşım ve tavrınız mı olacak? Örneğin belediyenizin danışma organı gibi faaliyet göstermesi gereken"kent konseyi" sizin için bu işlevine uygun hareket edebilecek mi yoksa kağıt üzerinde faaliyet gösteriyor gibi mi kullanılacak?
  • Belediye başkanı seçildiğinizde konumunuzun gereği olan yetkilerinizihakkaniyetli bir biçimde bizzat kendiniz kullanacakdirayette olabilecek misiniz? Yoksa bu yetkileri sizin adınıza, eşiniz, arkadaşlarınız, özel kaleminiz, bürokratlarınız, partinizin yöneticileri vs mi kullanacak? Bir diğer söyleyişledavul sizin sırtınızda olduğu halde tokmağın başkalarında olma ihtimali var mı?
  • Belediye başkanlığı için aday ilan edildiğinizde, belediye meclis üyeliği için adayların belirlenmesindeliyakati mi, sadakati mi önceleyeceksiniz? Yani bilgi ve deneyimini sizin ve belediyenin hizmetine sunacak yetkinlikte meclis üyeleriyle mi çalışmak niyetindesiniz yoksa sormayan, sorgulamayan, okumayan sadece oy kullanırken kolunu kaldıran bir meclis üyesi görüntüsü sizin için yeterli mi?
  • Belediye başkanı olarak seçildiğinizde hizmet edeceğiniz beldenin girişlerindeki, çıkışlarındaki ve muhtelif yerlerindekiduyuru alanlarını kendi fotoğraflarınızla donatacak mısınız yoksa buraları gerçekten vatandaşın faydasına olan hizmetlerinizin duyurusuna mı tahsis edeceksiniz?
  • Belediye başkanı olarak seçildiğinizde size tahsis edilen makam aracını gerçekten kamu hizmeti amacıyla mı kullanacaksınız yoksamakam aracınız veya belediyenin başka araçları ailenizin fertlerine ve başka yakınlarınıza da servis hizmeti verecek mi?
  • Beldenizdeki başta hemşehri dernekleri olmak üzere sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği etkinliklerin sponsoru ve hatta finansörü idare ettiğiniz belediye mi olacak yoksa bu örgütlerle belediye arasındaki ilişki beldenin faydasına olacak iş ve icraatların yapılmasında karşılıklıistişare, işbirliği ve dayanışmaya mı dayalı olacak?
  • Belediye başkanı olarak seçildiğinizde, insani bir görev olarak yerine getirdiğiniz cenazelere, mevlitlere vb katılmak, hacıları, hastaları vs ziyaret etmek gibi görevleri de birer kamu görevi gibi telakki edip sosyal medya hesaplarınızda bunlara da yer verecek misiniz? Meselabelediyenin görevlilericenaze namazlarında size en ön saftan yer kapmak için bir gayret ve mücadele içinde olacaklar mı?

Tabii ki bir önceki yazıda da belirttiğim gibi bu sorular da çoğaltılabilir. Ancakister bir büyükşehir belediyesini, ister ilçe belediyesini isterse küçük bir beldenin, kasabanın belediyesini idare etmeye talip olan kişilerin ve tabii ki bu idari birimlerde siyaset yapma iddiasındaki siyasi partilerin teşkilatları ile yöneticilerinin bu sorulara verecekleri cevaplar, başta belediyeler olmak üzere yerel yönetim birimlerinin ne kadar demokrat olacaklarının ve ne kadar sırf vatandaş için yapılacak hizmeti önceleyeceklerinin de bir göstergesi olacak.