Mustafa Demir'in Bayraktepe'den istediği neydi?

Mustafa Demir'in Bayraktepe'den istediği neydi?

Bir Mustafa Demir geldi geçti, geride tartışılan plan ve projelerini bıraktı! 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra istemeyerek de olsa koltuğu Halit Doğan'a bırakan Önceki Dönem Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir dönemi bitti ancak geride Samsun'da adeta bir yıkım bıraktı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 5 yılda Mustafa Demir klasiği haline gelen usulsüz uygulamalar büyük tartışmalar ile gündemden düşmedi. Mustafa Demir'in 'ben yaptım oldu' mantığı ile at koşturduğu kentte Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen birçok projenin kanuna aykırı bulunması üzerine ya iptal ya da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Elbette Demir bu mahkeme kararlarına "ucube" diyerek bildiğini okumaya devam etti.  Üstelik bu durum Demir'in koltuğu bırakacağı son 72 saate kadar da devam etti. D Mustafa Demir, koltuğu yeni başkan Halit Doğan'a bırakmasına ramak kala Bayraktepe'de başlattığı proje ile yine klasik davranışlarını göstererek adından söz ettirdi.

Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği projeleri kamu yararı açısından değerlendiren sivil toplum ve meslek örgütleri ise Mustafa Demir döneminde yapılan bütün projelerin yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunu dile getiriyor. 

Mustafa Demir gitti ama, geride yaptığı usulsüz planların tartışmalarını bıraktı. Bilindiği gibi Samsun'da Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirmeye çalıştığı birçok projesi için hukuki süreç başlatılmış, ve mahkemeler de bir çoğunu durdurma kararı vermişti.

Mustafa Demir'in Bayraktepe'den istediği neydi?

SAMSUNSONHABER'DE BİLİRKİŞİ RAPORU PROGRAMINDA ELE ALINDI

Samsunsonhaber'de her hafta gündeme gelen Önceki dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Önceki dönem Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve önceki dönem Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu'nun Samsun gündemindeki konuları yorumladığı Bilirkişi Raporu programının son bölümünde Mustafa Demir'in Aasarağaç'ta gerçekleştirmeye çalıştığı katliam ele alındı.

Mustafa Demir'in Bayraktepe'den istediği neydi?

İSHAK MEMİŞOĞLU; "KANUNLARA AYKIRI"

Önceki Dönem Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, görevinin bitmesine birkaç gün kala Mustafa Demir'in tek başına karar verip uygulamaya çalıştığı kanun dışı ve doğa katliamının daha kanunlar tarafından engellendiğini hatırlatarak, onlarca projede olduğu gibi son olarak Mustafa Demir'in Aasarağaç'ta gerçekleştirmeye çalıştığı yaklaşımdan bir türlü ders almadığını gösterdiğini söyledi. Birçok projede kamuoyundan bilgi saklanarak gerçekleştirilmeye çalışıldığını hatırlatan İshak Memişoğlu, "Belediyelerin bu tür çalışmaları halka açık ve şeffaf olmalı. Bütün uygulamalarda bir rant durumu endişe ile karşı karşıya kalıyoruz. Örneğin Belediye Asarağaç'ta kaya düşmesi gerekçesi ile bir imar uygulaması değişikliği çalışması başlatmıştı. Bu olayda da daha öncekilerde olduğu gibi buradaki çalışmanın rant ilişkisini tartıştık Samsun kamuoyu ile birlikte. Sonuçta Samsun Mimarlar Odası'nın başvuruları ile buradaki proje durduruldu" dedi.

 

Memişoğlu "Büyükşehir'in birçok projesinde olduğu gibi Bayraktepe planları da mevzuata aykırıydı. Kaya düşmesini gerekçe göstererek, 11 Şubat 2023 tarihli resmi yazıda Büyükşehir Belediyesi tarafından bir imar uygulaması yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Bu yazı bir kademelendirme çalışmasını kapsamaktadır. Ancak biz yine bunun neye dayandırılarak yapıldığını anlayamadık. Sonuç itibariyle bu plan da bizim için tartışmalı bir plan niteliği taşımaktadır. Mekansal planlar yönetmeliğine tamamen aykırı bir plan. Dolayısıyla bizim burada gördüğümüz ilk şey kamu yararının olmadığıdır. Bununla birlikte Mekansal Planlar Yönetmeliğinde gerekçelerin ayrıntılı bir şekilde açıklanması gerektiğine değinilir. Planlar kanuni metinlerdir. Dolayısıyla bu metinlerin diğer kanuni metinlerle uyuşması gerekir. Bununla ilgili Samsun'da üniversite ve ilgili alanlar yokmuş gibi; KATÜ tarafından hazırlandığını gördüğümüz rapor var. İşin garibi Büyükşehir tarafından bu da plan açıklama raporu olarak sunulmuş ki, bu da tamamen yanlıştır. Bunu plan açıklama diye koyan teknik elemanları aklı başında bir yönetim olsa kapının önüne koyardı. Dolayısıyla bu da plan açıklama raporu değil. Bir kere biz planı bir açıklamayın ve bu açıklamayı bir görelim, daha sonra da bu planın nasıl uygulanacağını mühendislere sorun. Dolayısıyla üzerinde konuştuğumuz rapor, bize plan açıklama raporu diye sunulmuş. Tamamen uydurma bir rapor. Ben iddia ediyorum ki, KATÜ'den bu raporu hocalara, 'biz burayı nasıl yaparız diye sormamışlar', 'biz burayı böyle yapacağız. Bunu nasıl ayarlarız' diye sormuşlar ki, bu ortadaki rapor da bunu gösteriyor bize. Eğer size kademeli şev yapıyorsanız, Mühendislik literatüründe 'topuk' diye bir tabir vardır. Bu topuk 5 metredir, 10 metredir. 100 metrelik topuk olmaz. Yani burada belediye yol kotunda 100 metrelik bir bant oluşturmuş, planlamanın boyu da 1,5 kilometre.  Bunun anlamı bu yapılan düzenleme ile aynı zamanda imar elde edilebilecek alanlar yaratıyorsunuz. Sonuç olarak kamu yararına burada kazanılan hiçbir şey olmadığı gibi, kaybedilen 700 dönümlük bir milli servet ortaya çıkıyor" diye konuştu.

 

KERAMİ GÜRBÜZ, "ÖNLEMLİ ALAN"

Önceki dönem Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz ise Samsun'un Tekkeköy ilçesi Kirazlık mevkiinde heyelanla birlikte kayaların altında kaldığı için uzun yıllardır kullanılmaz halde olan düğün salonu binasının olduğu yerin arkasındaki alan için 1970'li yılların sonunda hazırlanan Genel Revizyon İmar Planı'nda "önlemli alan" olarak geçtiğini söyledi.

Av. Kerami Gürbüz; "Buradaki önlemli alandan kasıt Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan ve sırtlarını Bayraktepe'ye dayayan binaların zarar görmemesi için kayalık kesimde teknik güçlendirmeler yapılması gerekirdi. Ancak 1990'ların sonunda o bölgede yeni bir planlama yapıldı. Buranın önlemli alan olduğu göz ardı edilerek imara açıldı. Üstüne heyelanla birlikte kayaların yıkıldığı düğün salonu binası da bu şekilde ortaya çıkıyor. Fakat binaya zarar veren o kayaların Samsun Ordu Karayolu'na da akması önlenmeli. Ama yıllardır önlem alınmadığı gibi söz konusu bina heyelan bölgesi ile Samsun Ordu Karayolu arasında bir set gibi bırakılmış durumda" dedi.

 

HAYATİ TOSUN: "30 DÖNÜM KURTARACAĞIZ DİYEREK 700 DÖNÜMLÜK ALAN TALAN EDİLEREK RANTA DÖNÜŞTÜRÜLECEK"

Önceki dönem Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ise;"  Bayraktepe'de 30 dönümlük alan için 700 dönümlük alan talan edilerek ranta dönüştürülecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bünyesindeki milli parklar ile tabiat parklarını, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili boyunca 2 milyon 906 bin 385 kişi ziyaret etti. Bayraktepe Tabiat Parkı da ülkemizdeki 49 milli parktan biri. Yani aslında Milli Parklar Kanunu kapsamında koruma altında olan bir bölge ve oldukça yoğun ziyaretçi alan da bir yer. Hepimiz farkındayız ki Nisan ayında Samsun'da 35 derece sıcaklık yaşandı. Yağışın olmadığı bir sene ve Nisan dönemi geçirerek tarımsal kuraklığı yaşadığımız bir sürece girdik. Biz halen daha böyle bir süreci yaşarken doğa katliamı yapmaya çalışıyoruz. Hem de ne için rant kazancı elde edecek ve birilerinin cebi dolacak diye" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER