VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, klima çarpmasının etkisiyle meydana gelen klima hastalığı (lejyoner hastalığı) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Genellikle yaz mevsiminde görülen klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığına dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Her yaz hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle insanlarımız sayıları hızla artan alışveriş merkezleri, marketler ve kapalı klimalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmelerine neden oluyor. Bunların neden olduğu ateş, öksürük, eklem ağrısı vb şikayetlerle gelen her 2-3 kişiden birinde zatürre saptıyoruz. Solunum yoluyla bulaşan hastalığın en yaygın görüldüğü yerlerin arasında oteller, büyük toplantı salonları, jakuziler, termal havuzlar, dekoratif fıskiye bulunduran alanlar, bankalar ve ofisler yer alır. Yani otellerde duş alırken bile zatürreye yakalanma riskiniz vardır" dedi.
Halk arasında "klima çarpması" ve "klima hastalığı" olarak bilinen iki tablonun var olduğuna değinen Prof. Dr. Özkaya, "Hem klimaların soğuk üflemekle mekanik olarak hem de özellikle su buharının içerisindeki bakterilerin solunmasıyla bulaşır. Bu bakterilerin başında legionella gelir ve lejyoner hastalığı olarak bilinir. Kapalı ortak kullanım alanlarında bulunan klimalar aracılığıyla yayılması nedeniyle klima hastalığı olarak bilinir. Bakteriye maruz kalan herkesin hasta olmadığı gibi, insandan insana bulaşma söz konusu değildir. Kişinin sağlık durumu, yaşı ve bağışıklık sistemi gibi etmenlere bağlı olarak semptomlar ve hastalığın şiddeti değişiklik gösterir. En sık karşılaşılan semptomlar arasında yüksek ateş, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve şiddetli öksürük bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Otellerde duş alırken bile zatürreye yakalanma riski mevcut
Klima hastalığına sebep olan durumları anlatan Prof. Dr. Özkaya, şu bilgileri paylaştı:
"Lejyoner hastalığı olarak da bilinen klima hastalığına sebep olan legionella pneumophila isimli bakteri, göller ve akarsular gibi sulak ortamlarda doğal olarak bulunmaktadır. Bakteri insan yapımı bir yapının içerisinde gelişip yayıldığında insan sağlığını tehdit eden bir hâl alır. Özellikle su kullanan kapalı alan iklimlendirme sistemlerinin hastalığı yaydığı bilinmektedir. Bu nedenle halk arasında bu hastalığa klima hastalığı denmiştir. Solunum yoluyla bulaşan hastalığın en yaygın görüldüğü yerlerin arasında oteller, büyük toplantı salonları, jakuziler, termal havuzlar, dekoratif fıskiye bulunduran alanlar, bankalar ve ofisler yer alır. Yani otellerde duş alırken bile zatürreye yakalanma riskiniz vardır. Hastalığın semptomları genellikle bakteri insan vücuduna girdikten sonra 2 hafta içerisinde semptomlar ortaya çıkar."
Bu belirtiler göz ardı edilmemeli
Zatürrenin belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Özkaya, "Zatürre hastalığının semptomları ile benzerlik gösteren hastalığın öncül semptomları arasında; Baş ağrısı, titreme, halsizlik, kas ağrısı, yüksek ateş bulunur. Son yıllarda zatürrenin kış aylarından daha fazla yaz döneminde görülmesinin en büyük nedenlerinden biri budur Hastalığın ilerleyen günlerinde karşılaşılan semptomlar ise; Mukuslu öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kusma, ishal, dikkat eksikliği, duygu durum bozukluğu şeklindedir" diye konuştu.
Yaz aylarında grip şikâyetlerine dikkat
Yaz aylarında grip şikâyetleri ile gelen her 2-3 hastadan birinde film çektiğimizde hafif zatürre alanlarının olduğunu görüyoruz. Hastalığın teşhisinde geç kalındığı durumlarda ölümle sonuçlanabilen bazı ciddi komplikasyonların oluşma ihtimali de bulunur. Tedavide geç kalındığı durumlarda en sık karşılaşılan komplikasyonlar; akciğer yetmezliği, septik şok ve akut böbrek yetmezliğidir. Bu yaz mevsim normallerinin üstümde sıcaklık ve nem beklentisi, tatil dönemi nedeni ile özellikle gemi, otel vb. tatil planı yapan vatandaşlarımız kapalı klima ortamlarında kendilerine dikkat etmeleri gerekmektedir" diyerek sözlerini noktaladı.