Onkoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yasemin Kemal, Kanser Riskini Azaltmak İçin Beslenme Önerilerine dair bir makale paylaştı.
Kanser riskini azaltan özel bir yiyecek olmasa da sağlıklı beslenmenin kanseri önlemede önemli rol aldığını biliyoruz. Aşırı kilo ve obezite başta meme kanseri olmak üzere; rahim kanseri, yumurtalık kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, böbrek kanseri, karaciğer kanseri gibi birçok kanser için risk faktörüdür. Tüm kanserlerin yaklaşık %20'si aşırı kilo, yetersiz aktivite, alkol tüketimi ve kötü beslenme ile ilişkilidir. Genetik olarak kansere yatkınlık değiştiremeyeceğimiz risk faktörü iken sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve ideal kiloda olmak kontrol edebildiğimiz risk faktörleridir.
İşte kanser riskinizi azaltmanızı sağlayacak beslenme önerileri:
- Akdeniz diyeti ile beslenin: Meyve ve sebzeler, tam tahıllar, sızma zeytinyağı, fındık, balık, tavuk ve baklagiller gibi yağsız protein kaynaklarını tüketin. Kırmızı et, yağlı süt, rafine şeker, doymuş yağlardan kaçının. Bu tarz beslenme sizi sadece kanserden değil kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik rahatsızlıklardan da koruyacaktır.
- Hergün en az 5-7 porsiyon meyve ve sebze yiyin. Meyve sebzelere rengini veren pigmentlerin kanser riskini azalttığını gösteren araştırmalara göre her renkten meyve tüketin (gökkuşağını yiyin desek güzel bir benzetme olur). Örneğin her gün üç farklı renkte meyve sebze yemeye çalışın (yeşil biber-havuç-elma gibi).
- İlave şekerleri sınırlayın: Konu kanser olduğunda, bazıları şekeri bir numaralı düşmanı olarak görüyor. Ancak sorun doğal şekerli yiyecekler değil eklenen rafine şekerlerdir. Aslında şekerin kanseri beslediği bilgisi de doğru değildir. Rafine şeker obezite ve insülin direnci yapar ve dolaylı yoldan kanser riskini artırır. Hiçbir besleyci değeri olmayan ve rafine şeker ihtiva eden hazır meyve suları tüketmeyin. Kraker bisküvi almayın. Şerbetli tatlı yerine kuru incir, hurma veya sütlü tatlı, dondurma tercih edebilirsiniz.
- Alkolü azaltın: Alkol kullanımı yemek borusu, boğaz ve meme kanseri riskinde artışa neden olur. Çok fazla bira içen kişilerde rektum kanseri riski de artar. Alkol bağımlısı olan kişilerde karaciğer kanseri insidansı artmıştır.
- Tuzlanmış, tütsülenmiş ve nitrit ile korunmuş gıdalardan kaçının: Uluslararası araştırmalar, bu ürünleri çok miktarda tüketen kişilerde mide ve yemek borusu kanseri insidansının daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Örneğin ısıl işlem görmüş sucuk, salam sosis ve pastırma gibi yiyecekleri en az miktarda tüketmeye çalışın.
- 'Fast food' tüketmemeye çalışın: Fast food adı verilen hamburger, kızarmış patates, kızarmış tavuk gibi batı tipi beslenme hem yüksek miktrada kalori, sağlıksız yağ ve karbonhidrat içerdiğinden hem de kilo artışına neden olduğundan sınırlı miktarda tüketilmelidir.