HİPERTANSİYONU OLANLARIN YARISI HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL!

HİPERTANSİYONU OLANLARIN YARISI HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği'nden Uzm. Dr. İsmail Özer önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksek tansiyon hastalarının yüzde 50’sinin tansiyon hastası olduklarını bilmediğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. İsmail Özer, “Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden sinsice ilerleyerek kalp, büyük damarlar, göz, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar verir. Sinsi düşman olarak da adlandırılan tansiyonu tespit etmenin tek yolu, belli aralıklarla tansiyonuölçtürmektir” dedi.

En sık görülen kronik hastalıklardan biri olan yüksek tansiyon, dünyada her 100 kişiden 30’unda görülüyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. İsmail Özer, günümüzde küresel bir halk sağlığı sorunu olan yüksek tansiyonun en öldürücü hastalıklar arasında ilk sıralarda geldiğine dikkat çekerek “Yüksek tansiyon hastalarının yüzde 50’si, tansiyon hastası olduklarını bilmemektedir. Yüksek tansiyon, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir” diye konuştu.

5 önemli organda hasara yol açıyor

Yüksek tansiyonun uzun süre belirti vermeden çok sinsice ilerleyerek uzun vadede 5 önemli organda hasar yarattığını vurgulayan Uzm. Dr. İsmail Özer, “Bu organlar; kalp, büyük damarlar, göz, böbrek ve beyin gibi çok hayati organlardır. Sinsi düşman olarak da adlandırılan tansiyonu tespit etmenin tek yolu, belli aralıklarla tansiyonu ölçtürmekten geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Düzenli hekim kontrolüne gidilmeli

Uzm. Dr. Özer, hipertansiyon tanısı koyulduktan sonra yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı;

“Tanı koyulduktan sonra almamız gereken tedbirleri sağlıklı beslenmek, tuzu az tüketmek (günde 3-4 gr dan fazla tuz tüketmemek),fiziki aktiviteleri düzenli yapmak; düzenli hekim kontrolüne gitmek ve organlarımıza hasar verip vermediğini öğrenmek, hekim tarafından önerilen ilaçları düzenli ve aksatmadan kullanmak şeklinde sıralayabiliriz. Unutmayalım ki bu basit önlemleri ve tedbirleri almak bizi felç, böbrek yetmezliği diyaliz, miyokardinfarktüsü kalp yetmezliği gibi ağır hastalıklardan kurtaracaktır.”