Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Emeğimiz Eğitim İçin' projesi protokolü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde ve diğer paydaş kurum ve kuruluş yetkililerinin katılımıyla Üniversitenin Senato Salonu'nda imzalandı.
“Emeğimiz Eğitim İçin” projesi protokol imza töreninde; SamsunCumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz,OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç,Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sefer Arlı, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu’nun yanı sıra Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Samsun Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, BETEK Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. temsilcileri yer aldı.
“Emeğimiz Eğitim İçin” projesi protokolüne; Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı,OMÜ, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kavak Belediye Başkanlığı, Asarcık Belediye Başkanlığı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Samsun Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, BETEK Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. yetkilileri imza attı.
“BiZ MUTLUYUZ”
Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç: “Daha önce de böyle anlamlı bir protokol imzalamıştık. Denetimli serbestlikten yararlanan hükümlüler Üniversitemizde kamuya yararlı hizmetlerde bulundular. Şu anda bile imzalanan protokol kapmasında Üniversitemizde denetimli serbestlikten yararlanan 20 hükümlü çalışmakta. Bu haklardan faydalanarak kamu yararına hizmet verilmesi Üniversite olarak bizleri mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.
“SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ”
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz “Bu proje; hem bir mesleki eğitim projesi hem de bir sosyal sorumluluk projesi. 15 denetimli serbestlik yükümlüsü, 568 saat (113 iş günü) boyacılık eğitimi alacaklar. Teorik eğitimler Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde, uygulamalı eğitim köy okullarında gerçekleştirilecek. Kavak ilçemizde 3 ve Asarcık ilçemizde 11 köy okulu proje kapsamına alınmış olup, çocuklarımızın eğitim yuvaları olan okullarımızın tadilat, bahçe düzenlemesi gibi ihtiyaçları giderildikten sonra, yapılacak badana-boya ve süsleme çalışmaları ile okulların yepyeni bir çehreye kavuşturulmasının yanı sıra öğrencilerin görsel algılama (şekil-zemin ilişkisi kurabilme, farklılıkları bulma yetenekleri), ergonomi değerlendirme (sınıfta oturuş şekli, çanta taşıma alışkanlıkları, yazı yazarken duruş pozisyonları) ve sağlıklı yaşam eğitimi konularında taramaların yapılması planlanmaktadır.” dedi.
Projenin yükümlülere yönelik kazanımlarından bahseden Başsavcı Ahmet Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Projesi doğrultusunda denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerimiz; emeklerini millî eğitim camiamıza katarak köy okullarının boyanmasında, okulların çevre düzenlemesi ve kütüphane oluşturulmasında hizmet verecekler.
Çok ortaklı projemizin amacı; çalışma yükümlüsü olan hükümlülerimize, edinecekleri meslekleri içeren eğitimler vermek suretiyle rehabilitasyonlarını ve meslek edinmelerini sağlamak ve dolayısıyla onları çalıştırarak cezalarının infazını kurum olarak yerine getirmektir. Ayrıca bu eğitimler ile birlikte hükümlülerin iş hayatlarının devamlılığını sağlayabilmeleri amaçlanmakta. Başta Prof. Dr. Sait Bilgiç Hocamız ve OMÜ’ye, Samsun Büyükşehir Belediyesine ve diğer proje ortaklarımız olan kurum ve kişilere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
“HER İŞİN BAŞI EĞİTİM”
Ardından söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sefer Arlı da eğitimin rolüne işaret ederek “Öncelikle bu sosyal projeye destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Her işin başında eğitimin olduğuna inanan birisi olarak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından böyle bir teklif bize geldiğinde ‘Özellikle kırsal bölgelerde bulunan okullarda hizmet edeceksek bu proje kapsamında üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ diyerek projeyi seve seve kabul ettik.” sözlerine yer verdi.
Protokol töreninin akabinde; Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, projede rol alacak paydaş temsilcilerine teşekkür plaketi takdim etti.
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı adına Denetimli Serbestlik Müdürlüğü; kamuya yararlı bir işte çalıştırma cezası almış yükümlülerden kursiyer gruplarını oluşturarak yükümlülerin teorik eğitimlerinin gerçekleştirilmesi, teorik eğitim sonrası pratik eğitimlerinin yerine getirilmesi için ilgili çalışmaları ve sekreterya hizmetlerini yürütecek.
OMÜ proje kapsamında; öğrenci kulüpleri ile koordineli olarak, okulların boyanması sırasında dış cephe ve okul koridorlarında grafik ve figür çalışmalarının yapılması, okulların çevre düzenlemesi ve kütüphane oluşturulması çalışmalarında, ayrıca öğrencilerin; görsel algılama, ergonomi değerlendirme ve sağlıklı yaşam eğitimi konularında taramalarının yapılmasında gerekli desteği sağlayacak.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı; belirlenen köy okullarının boya öncesi ihtiyaçlarının (kapı, pencere ve ıslak zemin) karşılanması için gerekli desteği verecek.
Kavak ve Asarcık Belediye Başkanlıkları; tespit edilen köy okullarının boya öncesi ihtiyaçlarının (çevre düzenlemesi için gerekli araç gereçler) karşılanması ve proje ekiplerinin yiyecek, içecek vb. ihtiyaçlarının tedarik edilmesi için gerekli destekte bulunacak.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, (FKK Güney Oto Lastik Takoz San. Tic. A.Ş. , Ulusoy Un A.Ş. , Nejat Baran Şirketler Grubu Baran İnşaat) ve Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. projenin bütçesinin karşılanması için gerekli desteği sağlayacak.
Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü ihtiyaç sahibi köy okullarının belirlenmesi, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve/veya belirlenen güzergâhtan çalışmalara katılacak bireylerin ulaşımlarının sağlanması ile kurs öğretmeninin görevlendirilmesi ve ücretinin karşılanmasında rol alacak.
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ise boyacılık kursuna dâhil olan denetimli serbestlik yükümlülerinin eğitim süresince cep harçlıklarının karşılanmasını temin edecek.