KAPAT

'Samsun Üniversitesi Canik'ten Gidecek Mi'

Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Akın Üner, 'Samsun Üniversitesi Canik'ten Gidecek Mi' başlıklı yeni yazısını samsun son haber okuyucuları için kaleme aldı

Samsun Üniversitesi Canik'ten Gidecek Mi?

Son zamanlarda Canik ilçesindeki Samsun Üniversitesinin 19 Mayıs ilçesine taşınacağına dair epey şayia dolandı.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, dedikoduları yalanladı ve sadece havacılıkla ilgili bölümlerin 19 Mayıs ilçesindeki Ballıca Kampüsüne gideceğini açıkladı. Üniversitenin büyümesine paralel olarak başka bölgelere yayıldığını ve kentle bütünleştiğini ifade etti.

Canik Belediye Başkanı Sayın İbrahim Sandıkçı, buna paralel bir açıklama yaptı. Üniversitenin mevcut yerinde büyüme sahası olarak planlanmış alanda aşırı eğim ve kamulaştırma sorunları olduğuna değindi.

Öyle anlaşılıyor ki Samsun Üniversitesinin idari binaları ve bir kısım fakültesi (en azından şimdilik) Canik'teki mevcut kampüste kalmaya devam edecek. Ancak üniversite Canik'ten ziyade başka yerlerde büyüyecek.

*

Baştan söyleyelim: Üniversiteler bulundukları yerlere değer katar. Sosyolkültürel anlamdaki katkıları bir tarafa ekonomik anlamda faydaları vardır.

Samsun Üniversitesi'nin Caniklilere faydalı olduğuna hiç şüphe yok.

*

Ancak yetkili makamların sözlerinde, satır aralarına gizlenmiş ifadelerden anlaşılıyor ki Samsun Üniversitesi, bulunduğu yerde serpilip büyüyemiyor. Bulunduğu konum, hem arazi koşulları, hem ulaşım şartları hem de başka bir takım zorluklar nedeniyle buna el vermiyor.

Akademik ve idari mantıkla bakıldığında üniversitenin daha elverişli bir yere gitme arzusunun belli bir mantığı var gibi görünüyor.

Canik halkının tepkisi olmasa belki bu karar çoktan alınmıştı.

Velakin üniversitenin çekirdeği Canik Kampüsünde kalsa bile büyümeye yönelik yeni adımların bu ilçeden ziyade başka yerlere kayacağı ön görülebilir.

Dolayısıyla üniversitenin dağınık yerleşim güçlükleriyle yaşamaya devam edeceği, Caniklilerin ise üniversitenin sadece merkez kampüsünün olanaklarını hissedebilecekleri bir döneme gireceğimiz anlaşılıyor.

Orta ve uzun vadede neler olur, Allah kerim!

*

Esasında temel sorun, Üniversitenin yer seçimi yapılırken akademik ve idari ihtiyaçları konusuna yeterince kafa yorulmamış olması gibi görünüyor.

19 Mayıs Üniversitesinin konum olarak kentin batısında bulunması ve geniş bir yayılma alanına sahip olması dikkate alındığında ikinci üniversitenin kentin doğusunda ve benzeri geniş bir coğrafyada konumlanması mantıklı olurdu.

Mevcut konumu, doğu tarafa düşüyor olsa da yayılım havzasının küçük olması ve konum olarak kente entegre olmasındaki güçlükler, başlangıçta ilk düğmenin doğru iliklenmediği gösteriyor.

Keşke Tekkeköy' doğru, Atatürk Bulvarına 2-3 kilometrelik müstakil bir bağlantı yoluna bağlanabilecek mesafede, Kutlukent Sanayi Bölgesiyle hemhal olabilecek bir konum seçilseydi.

19 Mayıs Üniversitesi örneğinde olduğu gibi, Kutlukent'in sırtlarında yeni üniversitenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir hayli geniş alanlar burada üretilebilirdi.

Üstelik böyle bir tercih, Canik İlçemize de sosyal ve ekonomik olarak şimdikinden fazla katkı sağlardı.

Üniversite sahası Kutlukent taraflarında konumlanmış olsa, şehre daha yakın olan Canik tarafı, üniversite büyüdükçe öğrenciler ve personel için konut alanları olarak cazip hale gelirdi.

Üniversite de bulunduğu konumda büyüyebilirdi.

*

Bundan sonra ne olur derseniz:

Canik Kampüsü belli bir süre burada kalır, Samsun Üniversitesi de dağınık büyümenin sancılarını bir süre daha çeker.

Vakti saati gelince bu iş böyle yürümez denir.

Yeni bir çözüm aranmaya başlanır.

 

akın üner canik samsun üniversitesi taşınacak mı samsun haber
Cadde ortasında yaşlı adamla genç arasında gerginlik
Samsun'da Canikliler: 'Üniversitemize dokunmayın'
Başkan Doğan: 'Kariyer yolculuklarında gençlerimizin yanındayız'