KAPAT

Türk Kadınlar Birliği'nden Samsun'da Muhteşem 100 yıl Kutlaması

Türk kadınlar Birliği Samsun Şubesi, Trük kadınlar Birliği'nin 100 Kuruluş yıldönümünü düzenledikleri muhteşem bir gece ile kutladı

26 Ekim akşamı Samsun Simisso Otel'de düzenlenen kutlama programına çok sayıda davetli, Türk Kadınlar Birliği'nin Amasya Trabzon, Erzurum Adıyaman Ordu şube yönetim kurulları, STK temsilcisi, siyasetçi ve kadınlar katıldı.

Son yılların en yoğun katılımlı kutlamalarından biri olan gecede konuşan Türk Kadınlar Birliği Samsun Şube Başkanı Ayşe Akbulut Çubukçuoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Konuşmama başlamadan önce Ankara'da savunma sanayinin kalbine TUSAŞ'a yapılan terör saldırısını  şiddetle kınıyor şehitlerimize Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Bugün Derneğimizin kuruluşunun 100.; Cumhuriyetimizin 101.yılı dolayısıyla bir araya geldik.100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından altın tepsi ile önlerine serilen Cumhuriyet Devrimleri,

Medeni Kanun, Seçme ve seçilme hakkının kullanımı konusunda kadınlar bugün hangi aşamadalar bunu konuşmak, irdelemek gerekir.

Bir asır önce vatandaşlık hakkı olarak gördüğü sosyal ve siyasal alanda seçme ve seçilebilme hakkı için mücadele eden kadınlar, bugün yerel ve genel seçimlerde listelerin seçilebilir yerlerinde olabilmek için veya kotalara girebilmek için veya anahtar listelere girebilmek için mücadele veriyorlar.

Ataerkil toplumda yaşamanın zorluğu olarak bu mücadeleyi bir taraftan toplumun er olarak sınıflandırılan bireylerine karşı verirken diğer ve en acı tarafı kadınların birbirleri arasında hem cinslerine karşı "kadın kadının kurduğu değil kadın kadının yurdu olmalıdır "şeklindeki anlayıştan uzaklaşarak birbirlerini sosyal kültürel ekonomik ve siyasi anlamlarda ezmeye çalışmalarıdır.

Elbetteki bu davranış liste savaşlarında var olabilmek için sistemin kadına dayattığı bir zorlamanın sonucudur. Cumhuriyetin 101. yılını kutlarken Laik Cumhuriyet'in bütün nimetlerinden yararlanarak makam mevki ve statü sahibi olan hemcinslerimizin çeşitli gruplar tarafından Laik Cumhuriyet'e yapılan saldırılara elde ettikleri makam mevki ve statülerini kaybetme korkusuyla sessiz kalmaları içimizi kanatan bir yaradır. Ancak şu net olarak bilinmelidir ki Cumhuriyet devrimlerinin ana çatısı olan laiklik zedelenirse aslında tüm Cumhuriyet devrimlerinin zedeleneceği ve o makam mevki ve statünün sürdürülebileceği bir yaşam şekli de olmayacaktır!

Konuyu anlamayanlar - anlamak istemeyenler ya da bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyenler susanlar için tekrar tekrar bastırarak söylüyorum ki 101 yıl önce bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için yola çıkıp Kurtuluş Savaşı'nı başlatan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına , 14- 15 yaşlarında arkalarına bakmadan geri dönmeyi düşünmeden cepheye giden o yiğitlere, evlat bulunur, ama vatan bulunmaz diyerek o soğuk kış günlerinde cephede evladının üzerini değil de cephanenin üzerini örten o yürekli kadınlara karşı bir vatan borcudur Laik Cumhuriyet' e sahip çıkmak..

Lütfen Cumhuriyet'in nasıl ve hangi koşullarda kazanıldığını çocuklarınıza torunlarınıza anlatınız..Konuşmamı bitirirken bir üyesi olmaktan gurur duyduğum derneğimizin kuruluşunun 100.yılını kutlamanın Milli Mücadelenin başlangıç şehri olduğu için en çok da Samsun'a yakışacağını düşünerek genel başkanımız avukat sayın Sema Kendirci Uğurman'dan olurumuzu alarak yola çıktık..Aramızda genel merkez yönetim kurulu üyelerimiz ile Amasya Trabzon, Erzurum Adıyaman Ordu şube yönetim kurulları ve üyeleri var geldikleri için çok teşekkür ediyorum..

Yine bizi haklarımız ve haklarımızın kullanımı konusunda yalnız bırakmayan er dostlarımıza daha doğrusu adam dostlarımıza yol arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.. Bu gecenin hazırlanması aşamasında desteğini esirgemeyen Kurtuluş'un şehri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Halit Doğan'a ve gözbebeğimiz Atakum'un Belediye Başkanı sayın Serhat Türkel' e çok teşekkür ederiz."

Daha sonra 100 yıl pastasıkatılımcılarla birlikte kesildi.

türk kadınlar birliği samsun kutlama samsun haber
Uyuşturucu suçundan 7 yıl 9 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Samsun'da 'Cumhuriyet' yürüyüşü
Unkapanı yokuşunda tuhaf hizmet