KAPAT

Suçlular için 'iki önemli adım' yolda!

Son dönemde suçlularla ilgili 'cezasızlık algısı' tüm toplumun gündeminde İyi hal indirimi, denetimli serbestlik gibi uygulamalar tartışılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan 'iki önemli adım atılacağını' duyurdu

Buna göre suçlular artık 5 yıldan az ceza alsalar da cezaevine girmek zorunda kalacak.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere kürsüye çıktı. Erdoğan'ın gündeminde TBMM'de dün gerçekleşen gizli oturumdan son dönemlerde suçlular hakkında tepki çeken uygulamalara dair birçok başlık vardı.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATMA KARARI ALDIK

Son günlerde bir dizi hadise milletimizde haklı tepkiye yol açtı. Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşması herkes gibi bizi de rahatsız ediyor. Pazartesi günü yaptığımız MYK toplantımızda bu olayları enine boyuna değerlendirdik. Milletimizin sesine kulak vererek bazı önemli adımlar atma kararı aldık. İnsanlarımızın sokakta, evinde, iş yerinde hiçbir endişe duymadan hayatını güvenle sürdürebilmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız.

"NEŞTERİ VURUP ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ"

Emniyet teşkilatımızda zaafiyet varsa neşteri vurup bunu gidereceğiz. Adalet sistemimizde tıkanıklık, yanlışlık varsa neşteri vurup onu da çözüme kavuşturacağız. Medyada ve sosyal medyada suça özendirme, suçu teşvik etmede sorun varsa gerekli müdahalede bulunacağız. Suçu önlemeden suç ve suçlularla mücadeleye yargılamalardan infaz ve ıslah sistemimizde nerede boşluk varsa mutlaka hal yoluna koyacağız.

Tabii bu sorunların çözümü için bir dizi düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor. Öncelikle çok sayıda suç kaydı olan kişilerin bu eğilimlerinin yargılama safhasında görülebilmesini ve dikkate alınmasını sağlayacağız.

"İKİ ÖNEMLİ ADIM ATMAYI PLANLIYORUZ"

İki önemli adım atmayı planlıyoruz; ilki kurumsal düzenlemeye ikincisi seri suç işleyenlerin tutuklanmasının kolaylaşmasına yöneliktir. Yeni kurulacak bir birim, farklı mahkemelerde görülen davaları, iddianameleri hatta emniyet kayıtlarını toparlayarak gerekli incelemeleri yaptıktan sonra savcılarımızın ve hakimlerimizin dikkatine sunacak. Mesela 5 suç kaydı olan birinin diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden yeni suçlar işleme eğilimi dikkate alınarak tutuklu yargılanabilmesinin önü açılacak. Tutukluluk süresi kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı şekilde belirlenecek. Elbette bu husus toplum vicdanını yaralayan belirli suçlar için geçerli olacak.

"3 YIL CEZA ALMIŞ KİŞİ DE CEZAEVİNDE YATACAK"

İnfiale yaratan bir diğer husus ise 5 yıldan daha az ceza alanların hiç cezaevine girmeden hayatını sürdürebilmesidir. Bu durumun önüne geçmek için yine belirli suçlarda alınan cezanın yüzde 10'u cezaevinde geçirildikten sonra işlemesi sağlanacaktır. Örneğin 3 yıl ceza almış kişi, yaklaşık 3,5 ay cezaevinde kalmadan serbest kalmasıyla neticelenecek hükümlerden yararlanamayacak.

suçlular için iki önemli adım yolda hukuk adalet suç ceza samsun haber
Çocuk Üniversitesi yeni döneme 20 farklı atölyede başladı
Düzce Üniversitesi beden dilini öğretti
Boşanma aşamasındaki eşini adliye çıkışı çocuğunun gözleri önünde bıçakladı