KAPAT

2025'DE BALLARIN MR'I ÇEKİLECEK

Bal bilindiği gibi ülkemizde ve dünyada en çok taklit ve en zor analiz edilen ürünlerden biri Ancak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bal üreticilerine söz verdi Artık balın MR'ı çekilecek

Organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazı balları analiz edecek ve 2025 yılından itibaren Türkiye'de kullanılacak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı üreticilere söz verdi: "Balların bu cihazdan geçerek saflığı kontrol edilecek."

Dünyada en çok arı kolonisi bulunan ve bal üreten ikinci ülke Türkiye. Türkiye'deki ballar hakkında en çok sorulan soru ise gerçek olup olmadığı. Uzmanlar, dünyada analizi en zor yapılan besinin ise bal olduğuna dikkat çekiyor. Balın doğal yapısını bozan katkılar o kadar profesyonel şekilde uygulanıyor ki analiz metotları zamanla gıda terörü karşısında yetersiz kaldı. Bilim insanları bu gerçeği göz önünde bulundurarak gıdada taklit ve tağşişi tespit etmek için yepyeni metot ve bu metodun uygulanabildiği cihaz geliştirdiler. Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) cihazı isminden de belli olduğu gibi tıp biliminde kullanılan MR cihazının bir versiyonudur. Gelişen teknolojiyle birlikte balda NMR testi Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada uygulanmaya başlanmıştır. NMR testi Avrupa'daki laboratuvarlarda 'bal saflık testi' olarak adlandırılmaktadır.

NMR testi ile doğal organik ürünlerin yapısında bulunan büyük ve karmaşık moleküllerin en ufak birim olan atom çekirdeğinin enerji yüklü titreşimlerini inceleyerek maddeleri milyonda bir hassasiyetle birbirinden ayırabilme yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla bu metot maddenin tam profilini çıkarmaktadır. NMR testi balın içindeki 50 parametreyi test ederek herhangi bir yabancı madde ilave edilip edilmediğini en ufak detayına kadar inceleyebilmekte.

Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın laboratuvarlarında bulunan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) makinalarının 2025 yılından itibaren kullanılmaya başlayacağını ifade ederek, bu cihazlarla balların sahteliğinin tespit edilebileceğini belirtti.

Tüm balların satışa sunulmadan önce NMR cihazından geçerek, tağşiş konusunun maziye karışacağını ifade eden Başkan Rasim Kaplan, "Karıştırılmış, saflığı bozulmuş balla ilgili birliğimizin çalışmaları tamamlandı. Projeleri biz ortaya koyduk, Tarım ve Orman Bakanlığı da çalışmaları tamamladı. Tağşiş konusunda 3 argüman 1: şeker bileşenleri yapılan yani bizim beslediğimiz şeker 2: nişasta bazlı şeker ve 3'de polisakkaritlerdir. Bu maddeler hakkında bakanlığımız tarafından laboratuvarlara her türlü cihaz alındı. Şu anda geçiş dönemindeyiz. Datalar oluşturuluyor. Arıcı da sanayici de kendi kuşağını ona göre hazırlasın. Çünkü Türkiye'de 2025'e girdiğimizde NMR cihazına bütün mallar girecek. Bu cihaza giren tüm ballar da aynadan kendinizi nasıl görmek istiyorsanız, o şekilde balınızı göreceksiniz. Bu çerçevede kendimizi ona göre hazırlamamız lazım. Birbirimizi suçlamadan daha iyi bal üretme çerçevesinde çalışmamız gerekiyor" dedi.

Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Rasim Kaplan sahte bal bal
Miniklerin hayalindeki meslekler yapay zeka ile fotoğrafa dönüştü
Miniklerin hayalindeki meslekler yapay zeka ile fotoğrafa dönüştü
Tekkeköy'de istilacı kahverengi kokarcaya karşı savaş açıldı