MARKET RAFLARINDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT BU BALLARI ARILAR ÜRETMİYOR
Market raflarında arı görmeden tamamen suni şekilde çeşitli şeker şurupları bala benzetilerek üretilen ballar tüketicilere sunuluyor Arıcılar ise denetim ve kontrollerin arttırılmasını istiyor
Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan 1 kg balın maliyetini 2024 yılında 261 TL olduğunu ama market raflarında çok daha ucuza bal satıldığını söyleyerek tehlikeye dikkat çekti.
Kaplan ; "Ülkemiz 9,2 milyon koloni varlığı ve 114 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer alan arıcılıkta stratejik bir öneme sahip olan bir ülke. Ülkemiz üç kıtanın birleşiminde yer aldığı için; bu üç kıtayı da temsil edecek şekilde bal veren bitki ve endemik bitki türüne sahiptir. Bal yüzyıllardır hem gıda hem de ilaç olarak kullanılmaktadır. Balın içeriğini oluşturan bileşenlerin büyük bir kısmı bitkilerden gelmekte; sonrasında bal arısı da kendi enzimlerini ekleyerek balı oluşturmaktadır. Bir arı tek seferde 70 mg balı taşıyabilmekte yani 1 gram balı yaklaşık 15 arı üretmektedir. 1 kg balı üretebilmek için ise arı 5 buçuk milyon çiçeği ziyaret etmektedir. Unutmayalım ki! Balı, bal yapan bal arısıdır ve gerçek balın formülü sadece bal arısında vardır. Arıcı balı üretebilmek için; 8-10 ay boyunca ülkenin çeşitli bölgelerinde, kırsal alanda, arıların bakımını yapar. Bütün yıl doğal şartlarla mücadele ederek bal üretmek için emek harcar ve binlerce kilometre yol kat eder. Arıcı insanoğlunun yaşamının sürdüremediği koşullarda; arıcılık faaliyetini yaparak, geleceğini idame ettirme uğraşındadır. Ancak sahte bal üretimi vatandaşın sağlığını olumsuz etkilediği gibi biz gerçek arıcıları da mağdur etmektedir" dedi.
1 KG BALIN MALİYETİ 261 TL
Birlik Başkanı Kaplan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin 1 kg balın maliyetini 2024 yılında 261 TL olduğunu açıkladığını hatırlatarak; "Piyasaya bakıldığında; bu maliyetin altına satılan çok fazla ürün bulunduğu görülmektedir. Bu ürünlerin birçoğu arı görmeden tamamen fabrikasyon şekilde üretilen ve gıda güvenliğini tehdit eden ürünlerdir. Arıcılıkta; bal üretimi bizim işimiz; fakat sahanın denetimi Tarım ve Orman Bakanlığının görev alanı içerisindedir. Mevcut duruma bakıldığında; şimdiye kadar uygulanan metot ve yöntemlerin sahte ürünlerin engellenmesi için yeterli olmadığı görülmektedir. Geçtiğimiz günlerde yapılan Sahte Bal Operasyonu arıcılarımız için bir umut ışığı olmuştur. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bundan sonrası için de en büyük temennimiz bal adı altında satılan sahte ürünlerin sektörden tamamen silinmesidir" şeklinde konuştu.
VATANDAŞ SAHTE BALA KARŞI DİKKATLİ VE DUYARLI OLMALI
Tüketicilerin market raflarında şüpheli gördükleri her üründe olduğu gibi ballarda da Alo 174 Gıda Hattı'nı aramalarını isteyen Rasim Kaplan şunları söyledi; " Fiyatı oldukça düşük ballar ile karşılaşan tüketiciler şüphe üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak denetim ve kontrol talep edebilirler. Daha market rafında gördüğü anda arayan tüketiciler dahi dikkate alınarak bu ürünler incelenir ve şikayette bulunan kişiye tahlil sonrası bilgi verilir. Yani balın maliyeti 261 TL iken daha ucuza satılan bal, bal değildir."