KAPAT

Tarihte bugün: '22 Eylül' Tarihte Bugün Neler Oldu

Tarihin tozlu sayfalarında bugün neler yaşandı Her biri tarihin akışını belirleyen olayların izindeki yolculuğumuzda, bugünün tarihi izlerinde meydana gelen önemli olayları derledik Bu yazımızda geçmişte neler olduğuna dair bir yolculuğa çıkıyoruz

Bu incelemeyle, tarih kitaplarının tozlu sayfalarında bir yolculuğa çıkıyor ve bu önemli tarihte neler olduğunu keşfediyoruz.

İşte 22 Eylül'de Yaşanan Tarihin İzleri;

1792 - Fransa'da Cumhuriyet ilan edildi.

1864 - Rus birlikleri Çernyayev komutasında Çimkent'i ele geçirdi[1]

1903 - Italo Marchioni, dondurma külahının (kornet) patentini aldı.

1919 - Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kuruldu.

1939 - Dikili ve çevresinde deprem: 100'den fazla kişi öldü. Dikili ve Karaburun tamamen yıkıldı.

1940 - Bakanlar Kurulu, İstanbul'da çıkan Le Journal d'Orient gazetesini yedi gün süreyle kapattı. Gazetenin resmi dış politikaya aykırı yayın yaptığı ileri sürüldü.

1950 - Yeni Baştan gazetesinin kurucusu ve yazarı Aziz Nesin hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi. Nesin, "Sosyal düzeni yıkmaya yönelik yayın" yapmakla suçlanıyor.

1958 - CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, "Demokrasiye paydos demeye Demokrat Parti Genel Başkanı'nın gücü yetmeyecektir" dedi.

1964 - Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, "Yassıada Yargılamaları" hükümlüleri; Refik Koraltan, Rüştü Erdelhun, Selim Yatağan ve Nedim Ökmen'i hastalık nedeniyle affetti.

1980 - İran-Irak Savaşı başladı.

1984 - Gökova Körfezi'nde termik santral kurulmasına karşı çıkan köy kadınları eylem yaptılar.

1986 - 12 Eylül darbesi sonrası Alparslan Türkeş, ilk kez Milliyetçi Çalışma Partisi'nin (MÇP) İstanbul mitinginde konuştu.

1993 - New York Metropolitan Müzesi, "Karun Hazinesi"ni Türkiye'ye geri göndermeye karar verdi.

2000 - Bakanlar Kurulu, Kopenhag Kriterleri ile paralel olan İnsan Hakları Raporunu kabul etti.

2002 - Almanya'da Şansölye Gerhard Schröder'in liderliğindeki Sosyal Demokratlar, genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

2002 - İsrail birliklerinin, militanları yakalama gerekçesiyle Gazze'de düzenlediği operasyon sırasında çıkan çatışmada 9 Filistinli öldü.

2018 - İran'nın Ahvaz şehrinde bir askeri geçit törenine silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 25 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.

tarih tarihte bugün samsun samsun haber
Samsun'da hafif ticari araçla otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Samsun'da 4 kilo metamfetamin ile yakalanan 3 kişi gözaltına alındı
Vezirköprü'de Avrupa Hareketlilik haftası kutlandı