KAPAT

Tartışmalı sokak hayvanları kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

Sokakta yaşayan köpeklerin 'uyutulmasını' içeren yasa teklifi başta hayvan hakları savunucuları olmak üzere toplumun geniş kesiminden tepki gördü

Sokakta yaşayan köpekleri 'uyutmanın' yolunu açan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Meclis, oylama sonrası 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

İktidar ortaklarından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) sokakta yaşayan köpeklerin "uyutulmasını" içeren tartışmalı yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik teklif, günlerdir uzun mesailerin ardından sabaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

"Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" haftalardır süren protestolar ve görüşmelerin ardından 17 maddenin tamamının kabul edilmesi ile TBMM'de oylandı.

Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katılırken, 275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ise ret oyu verdi. Bir milletvekili de çekimser kaldı.

Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

'Bugün tarihe kara gün olarak geçecek'

Pazartesi akşam saatlerinde yapılan görüşmelerde kürsüye, üzerinde "öldürme beni" yazan hayvan fotoğrafları ile çıkan CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, "Bugün tarihe kara gün olarak geçecek. 'Evet' oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise "Sabahlara kadar çalışıp hayvanları katledecek bir yasayı çıkarıp oradan da tatile gideceksek, bizim buna itirazımız var," dedi.

"AKP Grubu'na sesleniyorum; Beyler nereye gidiyorsunuz, hangi sorunu çözdünüz de gidiyorsunuz?"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez de konuşmasında, "öldürme ve ötanaziyi" kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, sorunun çözümünün kısırlaştırma olduğunu söyledi.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ise günlerdir toplumun manipüle edildiğini belirterek, "'Ötanazi' demeden ötanazinin dik alasını getiriyorsunuz" dedi.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da yasa teklifine tepki göstererek, "Günlerdir her türlü yalan ve hileyle, toplu kıyımların önünü açmaya çalıştığınız ve 'Başıboş' dediğiniz sahipsiz hayvanlar üzerinden bir fırtına koparıyorsunuz. İnsani çözümleri yok sayıp, hayvanların rehabilitasyonu için etkili bir çözüm bulmaktan kaçıyor yine en iyi bildiğinizde ısrar ederek 'öldürelim gitsin' naraları atıyorsunuz," ifadelerini kullandı.

Öte yandan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise muhalefetin "öldürme kanunu" sözlerine tepki göstererek, "Bu kanunda öldürme yok, yalan. Sahiplenme var, teşvik var" dedi.

Tartışmalı maddede neler değiştirildi?

Sokakta yaşayan köpeklerin "insanlar için hayati tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu'nda geçtiğimiz günlerde kabul edildi.

Başından beri teklifin en çok tartışılan yönü, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açan 5. maddeydi.

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu'ndaki görüşmelerde söz konusu maddede değişiklik yapılmıştı. Buna göre, teklif metninden "ötanazi" ifadesi çıkarıldı ve kediler kapsam dışında bırakıldı. Ancak teklif metninden "ötanazi" ifadesi çıkarılsa da sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu'ndaki esaslara göre öldürülmesi yolu açık tutulmuştu.

Sokakta yaşayan köpeklerin "uyutulmasını" içeren yasa teklifi başta hayvan hakları savunucuları olmak üzere toplumun geniş kesiminden tepki gördü.

Her ne kadar kanun teklifinden "ötanazi" kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de, muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığına dair itirazlarını defalarca kez dile getirdi.

sokak hayvanları kanun teklifi yasalaştı samsun haber
Valiliğe 'Enerji Verimliliği Üstün Başarı Belgesi'
Anadolu Üniversitesi bin 100 öğrenciye ücretiz yemek bursu sağlıyor
Kardeşine emanet verdiği araç kaza yapınca hayatı altüst oldu