Bilirkişi Raporu Programı'nın yeni bölümünde kent konseyleri gündeme geldi.
Bilirkişi Raporu Programı'nın bu haftaki bölümünde yerel yönetimlerin kent konseyleri oluşturmaması veya kent konseylerinin sadece formaliteden ibaret hale getirilmesi ele alındı.
Her hafta Samsun Son Haber ekranlarına gelen Bilirkişi Raporu programında önceki dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, önceki dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve önceki dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, yerel yönetimleri ve kent konseylerini konuştular.
Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, kent konseylerinin kuruluş amacının, belediye yönetimlerine yaptıkları faaliyetler esnasında veya sürecinde hizmet verdikleri alanlardaki yaşayanlarla ilgili olarak ortak akıl çerçevesinde, katılımcı bir anlayışla, şeffaflık içerisinde, demokratik anlayışla ortak ihtiyaçların belirlenmesi ve belediye yönetimlerinin buna yönelik çalışmalarını yaparken oluşabilecek kör noktaların aydınlatılması işlevini yerine getirmek olduğunu belirtti.
Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde kent konseyi biçiminde yapılanmaların söz konusu olduğunu hatırlatan Kerami Gürbüz konuşmasında, kentsel hakların savunulması, çevre ve kültür bilincinin geliştirilmesi, yerel kalkınmaya katkı sağlanması ve en önemlisi de belirlenen yaşam alanında farklı anlayış ve düşünceye sahip toplulukların bir arada sorunlara çözüm üretebilme kültürünün geliştirilmesi gibi faydaları amaçlanarak kent konseylerin planlandığına dikkati çekerek, Türkiye'deki kent konseylerinde meslek örgütleri temsilcilerine sağlanan olanakların yeterli olmadığını dile getirdi.
SAMSUN'DA SADECE ATAKUM BELEDİYESİ BÜNYESİNDE VAR!
Kent konseylerinin yerel yönetimlerin sivil toplum ayağı olduğunu vurgulayan önceki dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, "Bu anlamda bakıldığında kent konseyleri yerel yönetime katkı verecek olan meslek odalarının, vatandaşların, muhtarlıkların ve daha geniş yelpazedeki bakış açılarının bir araya gelerek oluşturdukları bir denge mekanizmasıdır. Çünkü bu anlamdaki bir kent konseyi birini göremediği veya söyleyemediğini bir başkasının söyleyebileceği bir ortam yaratır. Çok sesliliğin bir adresidir. Ancak kent konseylerinin bu şekildeki bir yapılanmasına rastlayamıyoruz" dedi. Hayati Tosun, Samsun'da sadece Atakum Belediyesi bünyesinde bir kent konseyi oluşturulabildiğini, bunun dışında Samsun'da başka bir belediye için bunun söz konusu olmadığını hatırlattı.
NEDEN AMACINA ULAŞMADI
Önceki dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ise, Kent konseyi kavramının daha evvel Yerel Gündem 21 şeklinde varlığını sürdürürken, sonraki süreçte yasal düzenleme ile birlikte Kent Konseyi şeklinde bir dönüşüme ve sonuca kavuştuğunu ifade etti. Kent Konseylerinin bir belediye yönetimindeki işlevlerinin çok önemli ve büyük olduğunu kaydeden İshak Memişoğlu, "Kent konseyleri sağlık bir zeminde oluşturulduğunda bir kent için son derece değerlidir. Birçok yerde bu anlamda oluşturuldu ancak, gelişen süreçte yerel yöneticiler kendilerini kentin tek hakimi olarak görmeleri nedeniyle kent konseyi fikri ve sağlayacağı faydalar ve de projeksiyonları amacına ulaşamamıştır" ifadelerine yer verdi.
Programda, Samsun'da belediyelerin kent konseyi kurmaması eleştirilirken Atakum'da kurulan kent konseyinde partili isimlere yer verilmesi değerlendirildi.